EU ODOBRILA GRADNJU

OPASNOST U SUSJEDSTVU Orban uz pomoć Putina širi nuklearku udaljenu 100 km od Osijeka!

Paks je udaljen samo stotinjak kilometara zračne linije od Osijeka, a posljedice većeg incidenta u elektrani osjetili bi Slavonci i Baranjci
 AFP

Na samo stotinjak kilometara zračne linije od Osijeka u nuklearnoj elektrani u mađarskom Paksu Europska unija odobrila je gradnju dva nova reaktora, piše Glas Slavonije .

Zbog kvara u toj elektrani 2003. došlo je do ispuštanja radioaktivnog plina u atmosferu kroz pukotinu u ovojnici. Budući da je Paks udaljen samo stotinjak kilometara zračne linije od Osijeka, posljedice većeg incidenta u elektrani osjetili bi Slavonci i Baranjci.

Gradnja novih reaktora u nuklearki projekt je vrijedan 12,5 milijardi eura, a potvrdio ju je glasnogovornik mađarske vlade. Nuklearka u Paksu električnom energijom snadbdjeva 40 posto potreba Mađarske. S dva nova reaktora, svakog snage 1200 MW, njezina bi se proizvodnja trebala udvostručiti.

Ugovor o gradnji novih reaktora potpisali su u siječnju 2014. u Moskvi mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsjednik Vladimir Putin. Nositelj cijelog posla je ruska tvrtka Rosatom. Kako pišu mađarski mediji, ugovor će biti državna tajna čak 30 godina.

Europska agencija Euroatom smatrala je spornim planirani uvoz goriva za nuklearku isključivo iz Rusije u idućih 20 godina. Prije mjesec dana postignut je dogovor Euroatoma, Mađarske i ruskih partnera o ograničavanju opskrbe gorivom iz Rusije na deset godina.

Gradnja novih reaktora počinje 2018. godine, a prvi bi u funkciji trebao biti 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:17