NAJBOLJA GIMNAZIJA

Oni su za 5000 kuna stvorili najbolje učenike u državi

Profesori Treće gimnazije u Splitu za Jutarnji otkrivaju tajnu uspjeha škole
 Vladimir Dugandžić/CROPIX

SPLIT - Kada se nadarenim učenicima pridoda kvalitetan kadar, ostvari otvorena komunikacija, pozitivna atmosfera i radni elan, greška nije moguća ni matematički - rekla je Mirjana Matijević, ravnateljica Treće splitske gimnazije, prirodoslovno-matematičkog smjera, škole koja je izvrsnim rezultatima na državnoj maturi na svim razinama ponijela titulu najbolje gimnazije u Hrvatskoj.

Priznanje Ministarstva

Šampioni državne mature svoj trijumf nad drugim etabliranim gimnazijama dočekali su s radošću, ali ne i prevelikim iznenađenjem.

Državna matura: Mislilo se da su škole u Zagrebu najbolje, ali nisu

Jer, škola je to čiji učenici već godinama bilježe vrhunske rezultate na državnim natjecanjima i međunarodnim olimpijadama, a profesori, kako tvrde, ne samo da dijele, nego i žive uspjehe svojih đaka.

Smještena u istočnom krilu suvremene zgrade nedaleko od novoga splitskoga Kampusa, Treća gimnazija danas ima 24 razredna odjeljenja i 710 učenika nadarenih za matematiku i informatiku, ali, što je još začudnije, podjednako sklonih i umjetnosti.

Zbog svoga programa rada, ali i uspješnosti učenika koji svoje znanje kontinuirano potvrđuju na natjecanjima iz različitih predmeta, škola se može pohvaliti brojnim osvojenim nagradama i priznanjima.

Ovoj djeci treba samo odškrinuti vrata i ona dalje idu sama, s time će se složiti 50-ak profesora gimnazije koja je još 2000. dobila vrijedno priznanje Ministarstva za kvalitetan i kreativan rad, a zatim i povelju RH te niz priznanja FER-a.

- Osim što su fascinirani brojkama, vrijedno je spomenuti da mladi matematičari ove gimnazije osvajaju mahom prva mjesta i u konkurenciji umjetničkih škola - ustvrdila je ravnateljica M. Matijević. Školski list TREMA (Treća matematička), koji izlazi već petnaestak godina, lokalnim i globalnim temama matematičara novinara redovito osvaja pohvale na Lidranu. Uz to što su nadareni za crtanje i pisanje, među matematičarima ima i vrlo uspješnih mladih pijanista.

Ne brojimo radne sate

Ravnateljica M. Matijević skromno vjeruje kako je izvrsnost odlika svih matematičkih gimnazija, pa i one na čijem je čelu, no ni svojim vrijednim učenicima, ni svom timu profesora ipak ne umanjuje zasluge za uspjeh škole.

Profesori, valja napomenuti, kad je riječ o uspjehu djece, ne broje radne sate.

- Djeca osjećaju da nam je stalo, da su nam na neki način više nego učenici i taj se odnos honorira dobrim ocjenama i rezultatima - rekla je Marina Luetić, profesorica kemije s devetnaest godina staža u nastavi.

- Djeca, a ne plaća naša su motivacija - tvrdi profesorica fizike Nela Dželalija. Kad bi novac bio jedina motivacija, mnogi u školi ne bi radili, kao što mnogi ne bi vjerovali da u Trećoj gimnaziji ni subotom nema ni jedne prazne učionice. To govori nešto i o učenicima i o nastavnicima. Naime, profesor u srednjoj školi ima plaću od 4500 do 5000 kuna mjesečno.





Ivana Lipovac, mlada profesorica biologije i kemije, i sama bivša učenica te gimnazije, formulu uspjeha škole vidi u djeci. - Naši učenici ne uče za ocjenu nego teže znanju. Upravo se ovdje zato dobivaju odlični temelji za upis i daljnje školovanje na bilo kojem fakultetu.

Zahtjevnosti i strogosti, o kojima progovara malo tko od profesora, školi ne nedostaje, a nastavnici se brinu za svakog učenika.

Pomiču granice

Zanimljivo je napomenuti da Treću gimnaziju upisuju odlikaši, ali ne oni s vrhunskim prosjekom koji pretendiraju na neke druge splitske gimnazije. Dakle, u matematičku se upisuje i sa 56 bodova od 60 mogućih, ali sa sklonostima prema prirodnim predmetima.

- Mi dobivamo dobre đake, a trudimo se od njih napraviti najbolje - priča Jurica Čudina, profesor matematike, i dodaje kako se uspjeh krije u motivaciji učenika. A da to nije problem s mladim matematičarima sigurna je i Ivana Trabarić Mitrović, profesorica kemije. Ona tvrdi da su ovi gimnazijalci djeca koja stalno napreduju pomičući granice, i to ne samo svoje, već i svojih profesora. A svaki profesor nije svijet za sebe, reći će Slavica Čilaš, profesorica hrvatskoga.

- Formula uspjeha ovdje je timski rad, a za uspjeh se potvrda ne dobiva samo na natjecanjima ili na državnoj maturi. Taj rad vrednuju, mijenjaju i prilagođavaju sami učenici škole - kaže psihologinja Danica Bavčević.

Profesori ne skrivaju zadovoljstvo vrhunskim rezultatima koji su Treću gimnaziju doveli na pijedestal najbolje gimnazije, a profesor tjelesnoga sa 30 godina staža, Nikola Križanić, dodaje:

Ipak nam nešto fali

- Imamo prelijepu školu, pametne đake, vrhunske rezultate, a ipak nam nešto fali. Ovi naši mladi genijalci još nemaju školsku dvoranu. Možda je vrijeme da je konačno dobiju.

S plaćom od 5000 kn stvorili su genijalce

1. RED:

- Jozo Bagarić - geografija

- Anastazija Pažanin - matematika

- Marina Tvrdeić - fizika

- Ana Piršić - hrvatski jezik

- Mirjana Matijević - ravnateljica

- Tonkica Novogradec - latinski jezik

- Danica Bavčević - psihologinja

- Danka Ratković - matematika

- Magda Josipović - informatika

- Slavenka Raos - TZK

2. RED:

- Snježana Serdar - matematika

- Nela Đelalija - fizika

- Danka Hrženjak Munivrana - logika - sociologija

- Slavica Čilaš - hrvatski jezik

- Ines Alujević - biologija

- Maris Kuzmanić - TZK

- Zorana Lerotić - engleski jezik

- Ivana Lipovac - kemija i biologija

- Tanja Babić - hrvatski jezik

3 RED:

- č. s. Darija Bota - vjeronauk

- Marina Luetić - kemija

- Deana Bokšić - matematika

- Žana Matić - kemija

- Dunja Ajduković Kaleb - suradnica u nastavi

- Ivana Zelić - engleski jezik

- Ines Kezić - glazbena umjetnost

4. RED:

- Ivana Milanović - matematika

- Antonio Vrbatović - geografija

- Mladen Zovko - fizika

- Sani Dužević - informatika

- Lada Tudor - matematika

- Nikola Mitrović - politika i gospodarstvo

- Ivana Jambrović Čugura - psihologinja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 12:45