SUSRET S NADBISKUPOM

'ON BI NAM MOGAO POMOĆI' Branitelji na Kaptolu s kardinalom Bozanićem

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Na zamolbu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji prosvjeduju 170 dana ispred Ministarstva hrvatskih branitelja u Savskoj 66, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić primit će u 11 sati na Kaptolu predstavnike braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata, izvijestio je jutros predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški.

Kardinala Bozanića će hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji izvijestiti o problemima kojima su izloženi u hrvatskom društvu, vezano uz zahtjeve zbog kojih prosvjeduju i koje su uputili Vladi te čije ispunjenje očekuju. U tom smislu, navodi se u obavijesti, ulogu kardinala Bozanića smatraju značajnom i bitnom u iznalaženju rješenja problema, budući je našao sluha za potrebe hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Prosvjednici traže smjenu ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića, te zahtijevaju objedinjavanje svih prava hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i članova njihovih obitelji u jedan ustavni zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskoga rata i članovima njihovih obitelji, ističe se u obavijesti.

Inače, danas bi se Đuro Glogoški mora iseliti iz kuće u Zaprešiću, namijenjene za privremeni smještaj ratnih vojnih invalida dok su na liječenju u Zagrebu. No, Glogoški je u medijima poručio da iz kuće neće izaći dobrovoljno.

Ministar branitelja Predrag Matić prije nekoliko dana je Glogoškog obavijestio da se krši Sporazum o suradnji u programu liječenja hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata Udruge 100% hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine. Kako je utvrđeno da se proteklih mjeseci navedena kuća ne koristi u skladu s Sporazumom, on se raskida, navodi se u dopisu u kojem ministar moli Glogoškog da zaključno sa 7. travnja 2015. godine kuću u Zaprešiću "oslobodi od osoba i osobnih stvari u vlasništvu" Udruge.

Ministrov pomoćnik Bojan Glavašević, čiju ostavku također traže branitelji, napisao je na svom Twitter profilu da Glogoški neće biti nasilno deložiran iz kuće u Zaprešiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:43