KAOS I ORKANSKI VJETAR NAKON VRUĆINA

OLUJA POHARALA HRVATSKU: LETJELA STABLA, KONTEJNERI, KROVOVI... Pogledajte dramatične snimke

Zagreb je poslijepodne pogodio jak vjetar, koji je rušio stabla, suncobrane i tende, a u središtu grada ozlijeđena je pješakinja na koju je s obližnje zgrade pala odlomljena antena

ZAGREB - Zagreb je poslijepodne pogodio jak vjetar, koji je rušio stabla, suncobrane i tende, a u središtu grada ozlijeđena je pješakinja na koju je s obližnje zgrade pala odlomljena antena.

Javna vatrogasna postrojba od 17 do 19 sati zaprimila je više od 100 dojava o porušenim stablima, nadstrešnicama i dijelovima krovova te prevrtanju kontejnera za otpad. Vjetar je odlomio i reklamu na uglu Ilice i Gundulićeve.

Zbog oštećenja kontaktne mreže na Trgu bana Josipa Jelačića, tramvajski promet preusmjeren je na Glavni kolodvor.

Tramvaji koji prometuju u smjeru Dubrave i Dupca voze do okretišta u Maksimiru. Na dionici od Maksimira do Dubrave putnike prevoze autobusi. ZET moli putnike za razumijevanje.

Vjetar je srušio stabla u Maksimirskoj, Ožegovićevoj i Klaićevoj ulici, na Cvjetnom trgu, na Klaki u Dubravi... Na mnogim mjestima u gradu vjetar je nosio kontejnere za smeće.

Dramatično je bilo u zagrebačkom Folnegovićevom naselju. Tamo je u Ulici Milke Trnine blizu lokalne trgovine stablo palo zamalo poklopivši prolaznika. Nekoliko je automobila oštećeno.

Stoljetna stabla vjetar je izvalio iz korijena u parku Maksimir, a stradale su klupe i jedan rasvjetni stup. Novinar sportske redakcije Jutarnjeg lista Alen Lesički zatekao se u glavnoj aleji parka baš u trenutku kada je počelo nevrijeme.

- Spremao sam se na jogging kad su počeli jaki udari vjetra. Debela stabla njihala su se na tom vjertu kao grančice. Nikada nisam osjetio takve udare vjetra. Ljudi su počeli bježati iz igrališta s djecom prema izlazima. Skupina azijskih turista ostala je zatečena kad se stablo izvalilo preko šetnice. Na svojem jeziku počeli su vikati i zapomagati. Pitali su me nešto, vjerojetno gdje je izlaz. Pokazao sam im u kojem pravcu trebaju ići kako bi najbrže izašli iz parka. Bili su jako zabrinuti, kaže Lesički koji je svojim smatrtphoneom snimio nekoliko upečatljivih fotografija iz Maksimira.

U Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji vjetar je rušio drveća, električne stupove, a u Ivancu je uništen dio krova tamošnje osnovne škole, doznaje se u Centru 112 u Varaždinu i Krapini.

Olujni vjetar pogodio je područje cijele Krapinsko-zagorske županije od Klanjca do Konjšćine a sa terena stižu brojne informacije o srušenim stablima i električnim stupovima.

Imamo dojavu o nekoliko požara na objektima dok je u mjestu Žutica vjetar odnio krov s obiteljske kuće, potvrđeno je Hini u krapinskom Centru 112.

Olujni vjetar odnio je oko 500 metara četvornih krova ivanečke OŠ, a sanacija je u tijeku, navode u Centru 112 Varaždin. Vjetar je srušio električne stupove u Lepoglavi, Varaždinu, Novom Marofu te općinama Petrijanec i Cestica. U Centru 112 nisu mogli potvrditi u kojoj je mjeri otežana isporuka električne energije na području Varaždinske županije. Vjetar je u nekoliko mjesta na području županije srušio drveće.

U Čakovcu, vjetar je podigao krov sa stambene zgrade, koji se potom srušio na obližnje garaže.

I na sjevernom Jadranu vjetar nosio brodove i rušio stabla, ozlijeđena dvojica Talijana

Nevrijeme koje je poharalo sjeverni Jadran uzrokovalo je niz intervencija na moru, ali srećom sve su prošle bez ikakvih ozbiljnijih posljedica i ljudskih žrtava. Kako doznajemo u Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, kod Umaga u Istri potonula je jedna jedrilica. Dvojica nautičara, 41. godišnji i 31. godišnji talijanski državljani, navodno zbog havarije motora, spas su pronašli skokom u more, a iz mora su ih zvukli mornari umaške ACI marine. Dvoje Talijana je ozlijeđeno, no, zbrinuti su brzom intervencijom Pomorske policije i Lučke uprave.

Ostale intervencije odnosile su se na nestale surfere, gumenjake i osobe na zračnim madracima koji su vrlo brzo pronađeni i spašeni. Inače, zbog nevere na potezu od Istre do Novalje angažirane su sve jedinice lučke kapetanije i pomorske policije koje su patrolirale i spašavale koga god je trebalo.

I na kopnu je bilo intervencija. Kako su nam rekli u primorsko-goranskoj Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje 112, bilo je nekoliko intervencija zbog srušenih stabala na prometnicama u Rijeci i Opatiji. Zabilježeno je i nekoliko oštećenja automobila, ali šteta nije pretjerano velika. Generalno, ljetna nevera na sjevernom Jadranu prošla je relativno bezbolno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:57