OPASNOST U IMOTSKOM

Oko 500 lovaca kreće u u lov na zeca, fazana, prepelicu i jarebicu

Kako je prije nekoliko godina nekolicina lovaca bila ranjena u lovu, lovačke su udruge pojačale mjere opreza
 Željko Mužević/CROPIX

IMOTSKI - Oko pet stotina lovaca iz pet lovačkih udruga,koje gravitiraju Imotskom polju, kreću u nedjelju 8. studenog u lov na divljeg zeca, trčku – poljsku jarebicu, prepelicu i fazana te na pojedinim područjima na jarebicu kamenjarku.

Tako će se na vrlom malom lovnom prostoru lovci lovačkih udruga iz Runovića, Zmijavaca, Prološca, Lokvičića i Imotskog, okušati u prvom ovogodišnjem lovnom danu. Kako je iskustvo s lovom i pucnjevima vrlo loše, s obzirom na činjenicu da je prije nekoliko godina nekolicina lovaca bila ranjena u lovu, lovačke udruge pojačale su mjere opreza, ali i uvele više reda među lovcima.

- S pozicije naše lovačke udruge Imotska krajina iz Imotskog, ali kako mi govore i moji prijatelji, lovci iz ostalih udruga, stanje s disciplinom i redom u društvima puno je napredovalo. Zahvaliti je to i policiji koja je na vrijeme sankcionirala sve prekršitelje, ali i činjenici da se svijest lovaca podigla na zavidnu razinu.

Tako imamo zanemariv broj krivolovaca, ove godine sve udruge zajedničkog datuma otvaraju lovnu sezonu, praktički svaki lovac je i lovočuvar - riječi su tajnika LU Imotska krajina Grge Nikolića te predsjednika LU Kamenjarka iz Zmijavaca Rudolfa Šušnjara.

Inače lovni fond ovih društava je bogat s obzirom na to da lovačke udruge vode i brigu oko popunjavanja lovišta novom divljači. Najviše ima divljeg zeca te fazana.

I predatora u prvom redu lisica, kuna i tvorova nema puno pa broj divljači nije mnogo osiromašen.

Lovačke udruge uputile su i javni apel svim lovcima da s puno pažnje kreću u lov i to u grupama, sa markiranom odjećom, kako se ne bi dogodile nesreće prilikom pucanja na divljač.

Ono što je vrlo zanimljivo, kada je u pitanju lovni fond na dijelu Imotskog polja, jest činjenica da su se po prvi put u Imotskom polju pojavili i srndaći. Viđeno je nekoliko parova, pa i s te strane lovačke udruge upozoravaju lovce da ne pucaju na tu plemenitu divljač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:17