GUŽVA KOD ONKOLOGIJE

OGORČENI PACIJENTI 'Moramo na kemoterapije, a pauk nam diže auta iako nemamo kamo!'

Zakonska osnova za premještanje vozila u je nedovoljan slobodan prolaz pa pješak prilikom kretanja mora silaziti na kolnik ili drugu površinu. Ipak, u Splitu nedostaje od 30 do 40 tisuća parkirališnih mjesta, a u nekim područjima grada, posebno oko bolnice, iznimno se teško parkirati.
 Duje Klarić/CROPIX

Ima li još humanosti u ovom gradu? - pitaju se pacijenti s Odjela onkologije. Boravak na tom Odjelu, sam je po sebi jako stresan. Hrpa nalaza, teške dijagnoze i terapije još su stresnije ako se i komunalni nered uplete u cijelu priču, pa vam pauk digne auto dok čekate prvu kemoterapiju. Baš to dogodilo se čitatelju Slobodne Dalmacije T. M. (puni podaci poznati redakciji).

Spustili slušalicu

- Žurio sam u bolnicu srediti dokumentaciju za prvu kemoterapiju koja me čekala taj isti dan poslijepodne. Početak tjedna, devet sati ujutro, obišao sam nekoliko puta oko bolnice na Firulama i nigdje slobodnog parkirnog mjesta. Već sam imao tri operacije, i nisam mogao ostaviti auto na drugom kraju grada. Stoga sam parkirao na rubniku u Spinčićevoj ulici, u blizini klerikata, čiji je parking također bio pun. Nekoliko sati kasnije, kada sam konačno dobio svu potrebnu dokumentaciju, htio sam otići kući prije povratka u bolnicu, ali automobila nije bilo. Ostao sam šokiran, ali što ću.

- Srećom, imao sam koga nazvati da me prebaci na Pujanke. Platio sam 450 kuna, 300 kuna za premještanje vozila i još 90 kuna PDV-a. Dobio sam auto natrag, ali nikako se nisam mogao smiriti. Nazvao sam ured prometne policije da ih upozorim kako nije humano dizati aute oko bolnice koja nema parking potrebnih kapaciteta, ali spustili su mi slušalicu. Zatim sam zvao i tvrtku “Hvidra” d.o.o. kako bi i njima obratio pozornost na ovaj problem, ali službenik mi je hladnokrvno odgovorio da moraju i oni od nečega živjeti. E tada sam uistinu ostao zatečen - posvjedočio nam je zgroženi Splićanin koji napominje, svoju pogrešku priznaje.

- Nepropisano sam parkirao, priznajem, i neka sam i platio kaznu. Problem je što se pauk služba vraća i nekoliko puta kroz jutro, i to baš u krugu bolnice dizati vozila, koja ne smetaju direktno odvijanju prometa. Odvezli su i automobil pacijenta iz Šibenika. A kako će taj čovjek, nakon tretmana u bolnici, doći do Pujanki? Zna li uopće gdje ići, je li ponio novac sa sobom? Govorim o najtežim bolesnicima, a osiguranog parkinga za njih nema! Ispred onkologije je samo nekoliko rezerviranih mjesta za invalide, a u našoj bolnici gravitiraju bolesnici iz cijele županije, pa i šire. Krajnje je vrijeme da se ovaj problem već jednom riješi - kaže čitatelj Slobodne.

Prema rješenju Prometne policije, zakonska osnova za premještanje vozila u ovom slučaju je nedovoljan slobodan prolaz, budući da je manji od sto centimetara, pa pješak prilikom kretanja mora silaziti na kolnik ili drugu površinu. Ipak, u Splitu nedostaje od 30 do 40 tisuća parkirališnih mjesta, a u nekim područjima grada, posebno oko bolnice, iznimno se teško parkirati.

- Upravo zbog ovakvih situacija imamo dogovor i u samom krugu bolnice ne dižemo vozila. Jedino u slučaju zakrčenih prolaza ili ako ne može proći hitna ili vatrogasci, po pozivu interveniramo. No, što se tiče okolnih ulica, poput Ulice Ivana Zajca ili Spinčićeve, pozivamo građane da pripaze jer ih moramo pokriti kao i svaki drugi dio grada. Naravno, sve radimo u suradnji i po naputku prometne policije - rekao nam je Marko Bartulić, direktor “Hvidre” d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:53