NADA ZA OBITELJ ŠEKER

'Odvjetnik me oslobodio lihvara zbog kojih sam se htjela ubiti'

 Mario Pušić / CROPIX

KARLOVAC – Kada sam vidjeli priču o ovim jadnim starcima, krenule su mi suze jer sam nešto slično i sama prošla. Zapala sam u dugove zbog kojih sam čak razmišljala o samoubojstvu – ispričala je 49-godišnja Karlovčanka B.B. nakon što je u Jutarnjem pročitala tekst o Ivanu i Ružici Šeketa, umirovljenicima koji su, kako tvrde, od gospđe koja ima ured u centru grada podigli 20 tisuća kuna pozajmica, na ruke dobili 10 tisuća, a moraju vratiti 40 tisuća.

U konačnici, sasvim nepoznata poduzeća sjela su im ovrhama na mizerne mirovine. Šeketama su formalno u Karlovačkim uredima pozajmice dali Slovenac Uroš Romanič i Amerikanac Mikayel Simonyan, koji su svoja potraživanja potom prenijeli na nekoliko poduzeća u vlasništvu stranaca.

>> Popis poduzeća povezanih sa sumnjivim pozajmicama

- Ista mlada gospođa i meni je prije četiri godine dala pozajmicu od 12 tisuća kuna. Formalno, sklopila sam ugovor o zajmu s Amerikankom Laurie Buchanan koju nikada nisam vidjela, odnosno s poduzećem Invokacija. Zakasnila sam s trećom ratom i morala im platiti 23 tisuće kuna, no nagovorili su me da dug vratim novim zaduženjem od ukupno 54 tisuće kuna, nakon toga ubrzo su mi poslali obračun po kojem im dugujem još 36 tisuća kuna. Izgubila sam se u svim tim brojevima. Postala sam očajna, skoro doživjela psihički slom, da ne govorim što mi je u to vrijeme proživljavala obitelj. Konačno, sve sam prijavila policiji i Državnom odvjetništvu te uz pomoć odvjetnika uspjela ishoditi otpis lihvarskog potraživanja. Platila sam im samo glavnicu – ispričala je B.B. koja je odlučila savjetima pomoći starcima.

U nekoliko karlovačkih slučajeva kao zajmodavci spominju se tri fizičke osobe, sve strani državljani, te čak 12 poduzeća, uglavnom u vlasništvu stranaca, koja na različite načine naplaćuju njihova potraživanja. Koliko je doista u igri zajmodavaca, odnosno poduzeća na koja oni prenose tražbine, teško je reći, a još je teže utvrdili koliko je preko malog karlovačkog ureda na kojemu je trenutno naziv 'Napredak poslovanja' prošlo novca koji je završio u rukama vještih stranaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:28