NEDUŽNI U ZATVORU

ODŠTETA ZA HAAG Koliko bi mogli dobiti od države: Gotovini deset milijuna kuna, Markaču sedam

 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je Crkva pozvala državu da obešteti generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, a inicijativu podržao i sam predsjednik Ivo Josipović, otvorio se niz pitanja o načinu isplate i visini eventualne odštete. Kako prema svom statutu Haaški sud ne isplaćuje odštete, način prema kojem bi se generali trebali obeštetiti za godine koje su nedužni proveli u zatvoru ovisi jedino o odlukama na domaćem terenu.

- Slučaj Ante Gotovine je knjiški primjer nezakonitog postupanja. Odgovornost treba preuzeti država Hrvatska koja je svojim potpisom i suradnjom s Haaškim sudom preuzela i rizik da taj sud nekome nanese štetu, rekao je za Slobodnu Dalmaciju poznati splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, specijalist za naknade štete.

Haški sud ne plaća naknade štete za neutemeljeno lišenje slobode. No, Hrvatski zakon je drugačiji. Prema prosječnom iznosu odštete iz sudske prakse od po 300 kuna po danu u pritvoru, a za njegovih 2535 dana Ante Gotovina dobio bi najmanje 760.500 kuna.

Mladen Markač bi za svojih 2060 dana dobio 618.000 kuna. Na taj se iznos zaračunavaju zakonske kamate, koje iznose od 13 do 15 posto godišnje, čime se prvotni iznosi penju na oko milijun i pol za Gotovinu i na oko milijun i 100.000 kuna za Markača. 0sim nakande za dane provedene u zatvoru postoji naknada za imovinske i neimovinske štete.

- Visina odštete ne određuje se matematički, ali Ante Gotovina za svojih sedam godina sigurno ima pravo na više od 10 milijuna kuna odštete, a Mladen Markač sukladno vremenu koje je proveo u pritvoru, na najmanje sedma milijuna kuna- tvrdi odvjetnik koji ne želi govoriti u ime klijenata koje ne zastupa.

Uspoređujući s našim zakonima, treba napomenuti kako se kod nas ne bi dogodilo da netko provede u pritvoru sedam godina. Naš zakon predviđa da pritvor može trajati maksimalno tri godine, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:56