MEDVED NA ČELU

Održana sjednica Koordinacije za domovinsku sigurnost koju Milanović naziva ‘paratijelom‘

Riječ je o prvoj sjednici Koordinacije nakon oružanog napada na Markovu trgu 12. listopada gdje je ozlijeđen policajac
Tomo Medved / arhiva
 Boris Kovacev/Cropix

Prva sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti održana je u srijedu pod predsjedanjem ministra hrvatskih branitelja i predsjednika Koordinacije Tome Medveda, a usvojen je niz mjera za sveobuhvatan pristup sprječavanju radikalizacije u društvu.

Sjednica je sazvana povodom zaključka Vlade o sprječavanju radikalizacije te su kroz izlaganja relevantnih resora prezentirane analize postojećeg stanja iz različitih područja nadležnosti, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Usvojen je niz mjera za sveobuhvatan, sustavan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije o kojima će Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti izvijestiti Vladu te će s mjerama biti upoznato i Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS).

Sjednici u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici prisustvovao je i savjetnik predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

Riječ je o prvoj sjednici Koordinacije nakon oružanog napada na Markovu trgu 12. listopada gdje je ozlijeđen policajac i nakon rasprave o radikalizaciji u društvu koja je uslijedila.

Vlada je na prošlotjednoj sjednici donijela Zaključak o sprečavanju radikalizacije u društvu, čime je obvezala Koordinaciju za sustav domovinske sigurnost da na osnovu analize postojećeg stanja predloži mjere za sveobuhvatan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije, koji treba biti utemeljen na usklađenom i koordiniranom djelovanju svih nadležnih tijela.

Kad Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti predloži odgovarajuće mjere, moguće je sazivanje sjednice VNS-a.

Predsjednik Republike Zoran Milanović ranije je izjavio da Vlada u sustavu domovinske sigurnosti nije ovlaštena davati naloge Koordinaciji, već je za to ovlašten jedino VNS. Koordinaciju je također nazvao "paratijelom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:22