ODBIJEN ZAHTJEV USKOK-a

ODLUKE ŽUPANIJSKOG SUDA Milan Bandić se neće vratiti u Remetinec i ponovno može obavljati gradonačelničku dužnost!

'Iako službenu potvrdu nije bilo moguće dobiti, iz pouzdanih izvora na Županijskom sudu doznajemo da je Vijeće ukinulo spomenutu zabranu i omogućilo Bandiću da se vrati na posao čim primi odluku suda'
Zagreb, 100415.Praska ulica.Milan Bandic je u prostorijama svoje udruge primio Miroslava Ciru Blazevica.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ostaje na slobodi, službeno je potvrđeno sa Županijskog suda u Zagrebu. Osim toga, prema još uvijek neslužbenim informacijama, isti je sud odlučio da se Bandić može vratiti na dužnost gradonačelnika i obavljati sve poslove povezane s tom dužnošću. Ta bi odluka i službeno trebala biti objavljena u ponedjeljak.

Naime, nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda koji je Bandiću ukinuo istražni zatvor i naložio da se oduzeto jamstvo od 15 milijuna kuna ponovno vrati na depozitni račun Županijskog suda, Bandić je istoga dana pušten na slobodu. Uslijedila je reakcija USKOK-a, koji je prema Županijskome sudu išao s dva nova prijedloga da se Bandiću odredi istražni zatvor. U prvom prijedlogu, kako je priopćio USKOK, zatraženo je “sukladno odluci Ustavnog suda” da se Bandiću odredi istražni zatvor i naplati jamstvo od 15 milijuna kuna “imajući u vidu da je okrivljeni postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke”.

U drugom prijedlogu također je zatražen istražni zatvor, ali ne zbog kršenja uvjeta jamstva, već zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela poticanja svjedokinje Vide Demarin na davanje lažnog iskaza i s tim povezanog krivotvorenja dokumenta te sprječavanja dokazivanja. Na sudu su procijenili da se radi o dva prijedloga u istom predmetu te je odlučeno da će se stoga oba prijedloga razmatrati na istom ročištu.

I dok se čekalo da nadležni sudac istrage Županijskog suda Zdenko Posavec zakaže ročište, već u kasnijim prijepodnevnim satima sastalo se Izvanraspravno vijeće istog suda koje je ponovno odlučivalo o tome ostaje li na snazi mjera opreza izrečena Bandiću prilikom puštanja na slobodu u studenom prošle godine, koja se odnosi na zabranu obavljanja poslova gradonačelnika. Tu je zabranu Izvanraspravno vijeće prije mjesec dana već ukinulo, ali je Bandić tada ponovno završio u istražnom zatvoru, pa se sve zakompliciralo. Ustavni sud iz formalnih je razloga ovoga tjedna ukinuo i to rješenje Izvanraspravnog vijeća sugerirajući da o tome ponovno odluči, što se danas i dogodilo.

- Odluka Vijeća još nije uručena strankama i ne bi bilo primjereno da stranke za nju saznaju iz medija - izjavio je zamjenik glasnogovornika Županijskog suda Ratko Šćekić. Međutim, iako službenu potvrdu nije bilo moguće dobiti, iz pouzdanih izvora na Županijskom sudu doznajemo da je Vijeće ukinulo spomenutu zabranu i omogućilo Bandiću da se vrati na posao čim primi odluku suda.

Nešto prije 14.30 sati na sud je u pratnji svojih odvjetnika došao i okrivljeni gradonačelnik Milan Bandić. Nakon nepunih sat vremena provedenih u sudnici suca istrage Zdenka Posavca, Bandić je zajedno sa svojim odvjetnicima izišao sa suda. To je bio znak da mu istražni zatvor nije ponovno određen, što je ubrzo u ime suda potvrdio i sudac Šćekić. Sam Bandić nije bio raspoložen za davanje izjava okupljenim novinarima.

dt
Zagreb, 100415.Zupaniski sud.Milan Bandic u drustvu odvjetnika Marjana Hanzekovica i Kresimira Krsnika dolazi na Zupanijski sud na Zrinjevcu.Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Bandić s odvjetnicima Hanžekovićem i Krsnikom (FOTO: Damjan Tadić / CROPIX)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:42