ANDREJ PLENKOVIĆ

Odluke Ustavnog suda o Stožeru su u skladu sa svim što smo govorili. Zakon o najmu? Kompleksan problem

‘Ja sam se u vožnji od Mostara do Solina upoznao s prvim informacijama koje je objavio Ustavni sud‘
Andrej Plenković
 Duje Klaric/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je u Solinu komentirao odluku Ustavnog suda koji je odlučio da su mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite bile u skladu s Ustavom.

- Kao što smo govorili cijelo ovo vrijeme, Vlada RH i Stožer civilne zaštite na temelju zakona koji je donio Hrvatski sabor djelovali su u skladu s člankom 16 Ustava i ono što je najvažnije, djelovali su nakon proglašenje epidemije u Hrvatskoj s ciljem da zaštite zdravlje hrvatskih građana.

Ja sam se u vožnji od Mostara do Solina upoznao s prvim informacijama koje je objavio Ustavni sud te ih primam na znanje. One su u skladu sa svim što smo pričali tijekom epidemije - rekao je Plenković.

image
Andrej Plenković
Duje Klaric/Cropix

Premijer je upitan i od odluci Ustavnog suda kojom su ukinuti pojedini članci Zakona o najmu stanova te njegove izmjene i dopune. Naime, Ustavni sud je utvrdio da država nije ispunila pozitivnu obvezu u rješavanju odnosa između najmodavaca (vlasnika stanova) s jedne strane, i zaštićenih najmoprimaca (stanara u stanovima u tzv. privatnom vlasništvu) te da je u osiguravanju vlasničkih prava najmodavaca, prekomjeran teret prebacila na drugu kategoriju građana, zaštićene najmoprimce.

- Moram priznati da sam vidio tek glavne crtice iz te odluke. To je jedna vrio kompleksna problematika u kojoj nema rješenja kojim će svi biti zadovoljni. Koliko ja shvaćam, Ustavni sud smatra da je prekomjeran teret stavljen na zaštićene najmoprimce. Nastojat ćemo dobro proučiti što je to Ustavni sud kazao pa onda vidjeti kako dalje.

Komentirajući novu crkvu u Solinu, Plenković je kazao da je jako sretan da je ona završena i posvećena.

- Veselim se da je jedan ovako značajan projekt dovršen - kazao je Plenković.

image
Andrej Plenković
Duje Klaric/Cropix

Premijer je potvrdio i da se sutra sastaje sa splitsko-dalmatinskim županom i splitskim gradonačelnikom:

- Vidjet ćemo u kojoj su fazi projekti koje podupiremo i kako Vlada može pomoći Splitu i županiji - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:54