HRVATSKA PROTIV SRBIJE I OBRNUTO

ODLUKA O TUŽBAMA ZA GENOCID 'Međunarodni sud pravde donio je presudu, drži je u strogoj tajnosti'

Više beogradskih medija tvrdi da je Međunarodni sud pravde donio presudu o međusobnim tužbama

Međunarodni sud pravde u Haagu navodno je donio presudu u slučaju međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid, javilo je više beogradskih medija. Kako piše RTS , presuda bi trebala biti objavljena u prvom tjednu veljače, a stručna javnost u Srbiji, na koju se pozivaju dnevni listovi Politika, Danas i Večernje novosti, ocjenjuje da najveće izglede ima scenarij prema kojemu će obje tužbe biti odbačene.

Kako navodi Politika, još se u strogoj tajnosti drži što stoji u odluci, ali stručnjaci za međunarodno pravo ne očekuju da su suci presudili u korist jedne od strana u postupku, već su bliži uvjerenju da su donijeli presudu u kojoj su obje strane proglašene krivima za neke od zločina koje su počinili pripadnici hrvatskih, odnosno srpskih jedinica.

Politika, međutim, piše i da ne bi trebalo zanemariti činjenicu da je ovaj sud svojim odlukama Beograd znao i neugodno iznenaditi, kao kada je 2007. konstatirao da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu jer nije učinila sve što je u njezinoj moći da spriječi zločin u Srebrenici, dok je 2010. taj isti sud presudio da Deklaracija o neovisnosti Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom.

List podsjeća i da će već 6. veljače doći do promjene u 15-članom sudskom vijeću, kada će zakletvu položiti trojica novih sudaca s mandatom od devet godina.

Večernje novosti su u tekstu o odluci sudaca Međunarodnog suda pravde u Haagu nešto preciznije i pišu da će ona biti priopćena 3. veljače.

List dodaje, pozivajući se na informativnu službu Suda, da će oni vrlo brzo objaviti kada će biti javna sjednica na kojoj će priopćiti ishod glasanja.

Da je presuda u sporu Srbije i Hrvatske donesena doznaje i Danas, koji podsjeća da je glavna rasprava pred Međunarodnim sudom pravde počela 3. ožujka prošle godine i da je trajala mjesec dana, tijekom kojih su ispitani svjedoci, izneseni dokazi i suočeni argumenti. Zastupnici i hrvatske i srpske strane smatrali su da su uspjeli dokazati genocid koji je počinila druga strana.

Glavni argument hrvatskog pravnog tima bila je genocidna namjera Beograda, koja se, kako je rečeno, pokazala u nizu zločina počinjenih nad Hrvatima, po istom obrascu i u približno isto vrijeme.

S druge strane, navodi Danas, glavni argument srpskog pravnog tima su navodni dokazi o genocidnoj namjeri koji se nalaze u transkriptima Brijunskog sastanka, na kojem je Franjo Tuđman s vojnim vrhom Hrvatske dogovorio operaciju Oluja, koja je, prema srpskom pravnom timu, rezultirala genocidom.

Politika podsjeća i da presuda u Haagu dolazi svega dva tjedna uoči inauguracije nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja na tom mjestu nasljeđuje pisca hrvatske tužbe protiv Srbije Ivu Josipovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:32