ISTRAGA TRAJE

Odluka o sukobu interesa M. Taritaš za mjesec do dva

2012. prijavila iznos koji je primala od HGK, a 2013. navela u imovinskoj kartici da nema promjena
 Goran Mehkek / CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još prikuplja svu dokumentaciju iz Ministarstva graditeljstva i Hrvatske gospodarske komore u vezi s prijavom protiv Anke Mrak Taritaš, većinu su prikupili, doznajemo, a sada moraju analizirati imovinske kartice od 2011. nadalje kako bi utvrdili što je u tom razdoblju primala i što je prijavila u imovinskoj kartici, a što nije.

- Nakon toga ćemo, ako utvrdimo nesklad, prema dužnosnici ići sa zaključkom, a potom se na sjednici Povjerenstva odlučuje o pokretanju ili nepokretanju postupka - pojasnila nam je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Na naše pitanje je li bilo dovoljno to što je Anka Mrak Taritaš prijavila 2012. iznos koji je godinu prije primala radeći za HGK kao ispitivačica i predavačica, a da je potom 2013. navela u novoj imovinskoj kartici da nema promjena, Novaković odgovara da to ovisi o tome je li isti iznos bio sve godine.

- Kad bi se radilo o identičnom iznosu, to bi bilo u redu, ali potrebno je vidjeti je li ga za svaku godinu prijavila, koliko je po svakoj godini dobila, a koji je iznos prijavila i je li bilo godina u kojima nije prijavila ništa - objašnjava Novaković te dodaje kako “isti iznos” podrazumijeva da je bio jednak prošlogodišnjem.

- Treba analizirati i je li svake godine stavljala napomenu da prima isti iznos, a mi to sada radimo - kaže Novaković te otkriva da bi se odluka vezana uz te prijave mogla donijeti za mjesec, dva.

Anka Mrak Taritaš jučer je napala Jutarnji list i autora teksta o njezinu angažmanu s HGK, prozvavši nas za izmišljotine, fake news i laži, te je najavila pravnu zaštitu.

- Ono što je danas na naslovnici Jutarnjeg i u tekstu objavljeno klasičan je fake news. Navodi da sam nešto zatajila, čista su izmišljotina, odnosno laž. U mojoj imovinskoj kartici 2012. to je navedeno, 2013. sam jednako navela da nema promjena, kad je novinar prije 20-ak dana želio objaviti tekst, rekao je da nema osnove, ali odlučili su se objaviti, a to me ne čudi ako trebate zataškati aferu ministrice Žalac ili ako ste najpopularnija oporbena političarka - optužuje Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:57