O ISUSU KRISTU NIJE BILO RIJEČI

Odlučeno je: Splitska riva dobit će spomenik Franji Tuđmanu, Ivanu Pavlu II. i slobodi

'Siguran sam da će naši građani ovu našu odluku honorirati. Čestitam vam, učinili ste me sretnim građaninom i dogradonačelnikom', nije krio radost Kerumov zamjenik Jure Šundov

SPLIT - Na splitskoj rivi podići će se spomenik Tuđmanu, Ivanu Pavlu II i slobodi, odlučilo je Gradsko vijeće Splita na sjednici u petak kojoj je prisustvovalo tek 15 od 25 vijećnika. Oporbeni SDP i HNS vijećnicu su napustili jer se nije usvojio njihov prijedlog da se točke o spomenicima skinu s dnevnog reda a nezavisni Igor Boraska nije bio u vijećnici za vrijeme glasanja.

Grad Split gradit će spomenike Franji Tuđmanu na Rivi, Papi Ivanu Pavlu II. na nathodniku ispred Biskupove palače, te herojima zaslužnim za slobodu Hrvatske na mjestu fontane ispred crkve sv. Frane.

- Zbog ove odluke smo dobili strašne primjedbe, no nije istina da radimo spomenik Tuđmanu, nego spomenik neovisnosti s likom prvog hrvatskog predsjednika - objasnio je za Slobodnu Dalmaciju Zorana Jeramaza, predsjednik Komisije za imenovanje ulica, trgova i spomenika i gradskog vijećnika HGS-a.

- To će biti nešto veliko i lijepo. Osim toga, radit ćemo spomenik miru s likom pape Ivana Pavla II. i spomenik slobodi s likovim heroja koji su stvarali državu. Raspisat ćemo međunarodni natječaj za njih, na vrlo visokoj umjetničkoj razini, jer je ipak riječ o najvrijednijim prostorima u Hrvatskoj - zaključio je Jeramaz.

Za spomenike su ruke uz Kerumov HGS digli vijećnici HSP-a, HČSP-a, HDZ i nezavisna Ljubica Vrdoljak, a suzdržana je bila Milica Cipci (SU).

- Siguran sam da će naši građani ovu našu odluku honorirati. Čestitam vam, učinili ste me sretnim građaninom i dogradonačelnikom", nije krio radost Kerumov zamjenik Jure Šundov. Luka Podrug (HČSP) je izrazio nadu da će splitska Marmontova ulica promijeniti ime jer, kazao je, nevjerojatno da jednu od najvažnijih ulica u gradu nazivamo po okupatoru.

Za protivnike podizanja spomenika Tuđmanu na rivi rekao je da su protiv hrvatske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:12