MASOVNI EGZODUS NAŠIH MEDICINARA

Odlazi ih 2000, ali pola ih se vraća za 2 godine. Kada uđemo u EU, liječnici i sestre masovno će ići u inozemstvo. Tamo ih čeka dva i pol puta veća plaća...

 Nenad Dugi/CROPIX

Hrvatskoj trenutno nedostaje oko 2500 liječnika. Prema izvješću koje je napravilo Ministarstvo, ta će se brojka ulaskom u EU povećati. Očekuje se da će 2013. iz Hrvatske otići oko 500 liječnika i 1500 medicinskih sestara, od kojih će se polovica vratiti za dvije godine.

“Sve to osobito brine kad se zna da Hrvatska ima 5,3 sestre na 1000 stanovnika, što je znatno manje od prosjeka Unije.

Traženi anesteziolozi

Jer od pet zdravstvenih profesija u Hrvatskoj, u njih čak četiri već sad postoji manjak u odnosu na EU”, stoji u izvješću.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić kaže kako u tih pet profesija (liječnici, stomatolozi, farmaceuti, medicinske sestre i tehničari, primalje) dovoljno ima samo stomatologa. - Najviše će otići anesteziologa jer su vrlo traženi i nemaju jezičnu barijeru - izjavio je ministar. Objasnio je kako će uglavnom otići mladi, prvenstveno zbog boljih primanja koja su i do dva i pol puta veća.

- Zadatak Ministarstva zdravlja u suradnji s Ministarstvom obrazovanja jest povisiti upisne kvote na fakultetima i privući mlade da ostanu u Hrvatskoj - ustvrdio je Ostojić.

Ipak je optimističan i uvjeren kako nam se neće dogoditi sudbina Poljske koja je ulaskom u EU bila opustošena. - Cijeli niz liječnika otišao je trajno iz Poljske u Njemačku, a velik dio liječnika odlazio je vikendima niskobudžetnim aviokompanijama u Njemačku. Bili su poznati pod nazivom leteći poljski liječnici - izjavio je Ostojić. Razlog zašto se to nama neće dogoditi jest što su svi duboko pogođeni krizom i samim time odljev liječnika neće biti tako velik.

Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore, drastičniji je kad je riječ o trenutnom manjku broja liječnika. On tvrdi kako u Hrvatskoj nedostaje čak 4000 liječnika, odnosno jedan liječnik na tisuću stanovnika.

- Problem je u tome što i kada bismo imali dovoljan broj liječnika, ne bismo ih mogli zaposliti jer nema novca - rekao je Minigo.

Studenti također nisu previše optimistični i tvrde da će - kada im se pruži prilika - otići.

Mladi žele otići

- Često na fakultetu razgovaramo što ćemo nakon završetka studija. Velika većina spremna je napustiti Hrvatsku. Prije svega zbog većih primanja, ali i zbog iskustva rada u inozemstvu. Čini nam se da su i uvjeti u europskim državama mnogo bolji nego u Hrvatskoj - rekla je Petra, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

U ZG-u triput više liječnika nego u Lici

U sustavu zdravstva krajem 2011. bilo je stalno zaposleno 73.077 djelatnika. Od toga je 55.781 zdravstveni djelatnik i suradnik, 5068 administrativnih, a 12.228 tehničkih djelatnika. U strukturi stalno zaposlenih najveći je udio djelatnika srednje stručne spreme i iznosi 38 posto, doktori medicine čine 17 posto, zdravstveni djelatnici više stručne spreme čine 11 posto, doktori dentalne medicine 4 posto, magistri farmacije 4 posto, suradnici visoke stručne spreme 1 posto, djelatnici niže stručne spreme 0,6 posto, a tehnički djelatnici 24 posto.Prema pokazateljima broja liječnika i sestara po stanovniku, zaostajemo za prosjekom EU. Hrvatsku karakteriziraju i velike razlike prema broju zdravstvenih radnika po stanovniku. Grad Zagreb imao je krajem 2010. oko 2,1 zdravstvenog radnika na 100 stanovnika, a Ličko-senjska 0,75. Čini se kako je i kod nas broj radnika u zdravstvu u korelaciji s razvijenošću pojedinih regija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:19