OBRAČUN MILANOVIĆA I KOSOR S DISIDENTIMA

Odlaze Bandićevi suradnici, a HDZ miče Sanaderove tajnice

Dvije najjače stranke rješavaju se članova koji su se svrstali u suprotni tabor. HDZ se želi riješiti i onih koji su podupirali Nadana Vidoševića i Dragana Primorca u predsjedničkoj utrci
Zagreb, 030709.Ured predsjednika, Pantovcak.Konzultacije predsjednika republike Stjepana Mesica s celnicima parlamentarnih stranaka povodom odlaska Ive Sanadera sa premijerskog mjesta.Na slici: predsjednik SDP-a Zoran Milanovic cestita predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor na dobivenom mandatu za sastavljanje Vlade.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Nakon Mire Lace danas su zahtjev za brisanje iz SDP-a podnijeli i Jasmina Havranek i Zvonimir Šostar, dojučerašnji potpredsjednici zagrebačke organizacije SDP-a.

Svi su najodaniji suradnici Milana Bandića kojeg su i u predsjedničkoj kampanji otvoreno podržavali.

- Ne znam hoće li i drugi koji su u kampanji bili uz Bandića do subote sami napustiti stranku. Mogu samo ponoviti svoj poznati stav, a to je da smatram kako netko tko je stajao iza jednog projekta, koji je loše govorio o SDP-u, više nema što tražiti u stranci - kaže Ivo Jelušić koji je preuzeo vođenje zagrebačkog SDP-a nakon što je stranka izbrisala Bandića iz članstva.

Štetili stranci

Laco je svoj zahtjev za brisanjem iz članstva objasnio time što ne želi da se njegovim imenom lamentira u politikantske svrhe. No, navodno smatra da je ostavka i stvar principa jer je u Bandićevoj kampanji radio protiv SDP-a.

Glavni odbor u subotu bi se trebao baviti samo najviše pozicioniranim stranačkim dužnosnicima koji su podržavali Bandića - a to su prije svega Duško Ljuština, Jelena Pavičić Vukičević i Zvonimir Šostar jer su oni i članovi Glavnog odbora. O Ljuštini, Bandićevu dobrom prijatelju i šefu kampanje, danas se čak pojavila spekulacija kako ga je Ivan Račan tražio da unatoč svemu ostane u SDP-u.

- Ne, to nije točno - demantirao je Ivan Račan.

U vrhu SDP-a ima onih koji smatraju da čistke koje se spremaju nikako nisu dobre, ali procjenjuju da će se one dogoditi ako oni koji su do jučer pričali prljavštine o stranci ne odu sami.

- Glavni odbor prije svega će se baviti pobjedom našeg kandidata na izborima jer smatramo da je to velika pobjeda, ali i jačanjem stranke za iduće razdoblje te unutarstranačkim izborima. No, naravno da će se otvoriti i pitanje onih visokopozicioniranih članova stranke koji su stali uz Bandića - kaže jedan visokopozicionirani SDP-ovac.

‘Neka idu u mirovinu’

I u HDZ-u je slična situacija po pitanju čišćenja vlastitih redova. Mario Zubović, odani prijatelj bivšeg premijera Sanadera, nije zadnji koji je sankcioniran u HDZ-u.

U nezavidnu situaciju dospjeli su i ljudi koje je Sanader doveo u stranku. Nedavno su otkaz dobile i tri Sanaderove bivše tajnice. Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić izjavio je da nije riječ o čistki, nego da je tajnicama istekao ugovor.

Sljedeći na redu, kako doznajemo u HDZ-u, mogla bi biti još trojica koja su podržala Sanadera u njegovu pokušaju puča - Luka Bebić, Petar Selem i Jerko Rošin. Prema njima se, navodno, neće poduzimati drastične mjere, ali u stranci očekuju da sami odu. Uostalom, kažu u HDZ-u, stekli su uvjete za saborsku mirovinu.

U krugovima najjače stranke priča se da će posljedice snositi i svi članovi koji za sobom dugo vuku bilo financijske, bilo političke repove. Mjesta u HDZ-u, navodno, neće više biti ni za one koji su podržali dvojicu bivših HDZ-ovaca, Nadana Vidoševića i Dragana Primorca, u predsjedničkoj utrci za šefa države.

Krize u dvije najjače stranke

HDZ su u posljednjih dvadesetak godina potresle dvije velike krize. Jedna se dogodila 1993. i 1994., kada je došlo do velikih sukoba između dvije frakcije zbog politike Hrvatske prema BiH. Stjepan Mesić i Josip Manolić uz pomoć oporbe pokušali su izglasati nepovjerenje Vladi HDZ-a, ali nisu uspjeli pa su napustili stranku. Čistka u HDZ-u dogodila se i 2000. nakon njihova poraza na izborima 3. siječnja. Sanader se tada riješio Ivića Pašalića.

Početkom 1994. došlo je do sukoba u samom vrhu SDP, nakon čega je dio vodećih SDP-ovih intelektualaca, koji su se zvali profesorska grupa - predvođeni Ivanom Šiberom, Stjepanom Ivaniševićem, Ivom Družićem, Vjeranom Zuppom i Ivanom Matijom - napustio stranku. Oni su Ivici Račanu predložili da se stranka profilira kao moderna stranka građanske ljevice. Predložili su da Miko Tripalo postane počasni predsjednik SDP-a te da se stranka ujedini s Akcijom socijaldemokrata Hrvatske i Socijaldemokratskom strankom. Račan i Glavni odbor stranke te su prijedloge odbacili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:21