MOŽE BITI OSUĐEN NA NAJVIŠE 15 GODINA

Odgovori na najvažnija pitanja: Sanaderu se može narediti i vraćanje 78,6 milijuna kuna

Zagreb, 310512.Danas je na Zupanijskom sudu u Zagrebu nastavljeno sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanaderu za slucaj Ina -Mol.Na fotografiji: Ivo Sanader dolazi na sudjenje.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubasic / CROPIX




Hoće li optuženi Ivo Sanader doći na Županijski sud na objavu prvostupanjske presude?

To je stvar njegove osobne odluke. Po zakonu nije dužan doći na izricanje presude.





Što će se dogoditi u slučaju oslobađajuće presude po obje točke optužnice?

Sanader ostaje na slobodi. Slijedila bi žalba USKOK-a Vrhovnom sudu. Ne bi bilo nikakvih razloga za hitnost postupanja, tako da bi se odluka Vrhovnog suda mogla čekati gotovo dvije godine.

Što će se dogoditi u slučaju osuđujuće presude po obje točke optužnice?

Ako mu sud izrekne kaznu od pet ili više godina zatvora, Sanader odmah ide u pritvor u Remetinec. Ne na izdržavanje kazne, jer bi presuda bila nepravomoćna, već bi u Remetincu čekao odluku Vrhovnog suda. Zbog pritvaranja optuženika u žalbenom postupku postupalo bi se hitnije, što bi trebalo značiti bržu odluku Vrhovnog suda. No, kada se uzme u obzir vrijeme potrebno za pisanje obrazloženja presude, njezino uručenje i rokovi za žalbu, predmet će na Vrhovni sud doći tek sljedeće godine, i to vjerojatno ne na samom početku, a onda još predstoji procedura na Vrhovnom sudu, određivanje vijeća, upoznavanje s predmetom, zakazivanje sjednice... Realno je očekivati da bi Vrhovni sud do kraja sljedeće godine mogao donijeti odluku.

Što ako se Sanader ne pojavi na izricanju presude?

Ako bude oslobođen, ništa se ne mijenja. Ako bude osuđen na više od pet godina zatvora, sud odmah izdaje dovedbeni nalog na temelju kojega policija uhićuje optuženika i odvodi ga u Remetinec.

Ide li Sanader u Remetinec ako bude osuđen samo po jednoj točki optužnice?

Ne nužno. Zatvorska kazna manja od pet godina ujedno znači mogućnost obrane sa slobode u žalbenom postupku. S pet i više godina obavezno se pravomoćnost čeka iza rešetaka. Primjerice, dvije ili tri godine zatvora za slučaj Hypo i oslobađanje optužbe u predmetu Ina - MOL značilo bi da bivši premijer ostaje na slobodi. Ili, oslobađanje u slučaju Hypo, a osuda na pet godina po drugoj optužbi, dovela bi do njegova pritvaranja.

Koliku najveću kaznu Sanader može dobiti?

Najviše 15 godina. Za zloporabu u slučaju Hypo propisana je kazna do deset, a u slučaju mita u aferi Ina - MOL do osam godina zatvora. Sud prilikom izricanja jedinstvene, ukupne kazne, ne smije ići ispod najveće pojedinačne kazne, ali niti na ukupan zbroj obiju kazni. Dakle, jedinstvena kazna mora biti manja od zbroja i pritom ne smije biti veća od 15 godina zatvora. Više od 15 godina mogao bi dobiti samo da ga se tereti za neko djelo za koje je predviđena kazna dugotrajnog zatvora, što ovdje nije slučaj. Istih 15 godina zatvora maksimum je koji se može izreći Sanaderu čak i kada bi bio osuđen i u svim ostalim postupcima koji su protiv njega u tijeku, Fimi-Media, Planinska...

Može li Sanader prije presude napustiti RH, kao što je to učinio prije nego što mu je skinut imunitet u prosincu 2010?

Ne na legalan način. Prilikom puštanja iz istražnog zatvora u prosincu prošle godine Sanaderu su, uz jamstvo od 12,4 milijuna kuna, izrečene mjere opreza tako što mu je oduzeta putovnica i zabranjeno mu je napuštati mjesto prebivališta bez odobrenja suda. Prije dvije godine Sanader je bio slobodan čovjek bez ikakvih ograničenja i mogao je s važećim dokumentima neometano prijeći državnu granicu. Sada bi, ako bi pokušao prijeći granicu, morao biti spriječen. Samo kršenje spomenutih mjera opreza za Sanadera bi značilo aktiviranje istražnog zatvora.

Koliko će novca Sanader morati vratiti ako bude osuđen?

Sanadera se tereti za nezakonitu imovinsku korist u slučaju Hypo od 3,6 milijuna kuna te primanje 10 milijuna eura mita od prvog čovjeka mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija. Sud mu, dakle, može odrediti oduzimanje oko 78,6 milijuna kuna ako bude osuđen po obje točke optužbe. Oslobađanje po jednoj točki značilo bi i umanjenje tog iznosa za inkriminiranu protupravnu korist koja je otpala. No, samo u slučaju Ina - MOL moguće su tri varijante. Osuda i oduzimanje 10 milijuna eura, od čega polovicu treba uplatiti Robert Ježić na čiju je tvrtku u Švicarskoj sjeo taj iznos. Osuda bez utvrđivanja da je Sanader preuzeo drugu polovicu mita, čime bi se oduzimao samo novac koji je završio kod Ježića. I na koncu oslobađajuća presuda značila bi da se Sanader nije okoristio pa mu se ne bi imalo što ni oduzimati. U svakom slučaju, sud je u predmetu Fimi-Media blokirao svu poznatu Sanderovu imovinu, čija se vrijednost procjenjuje na više milijuna eura, pa je osigurana i mogućnost naplate u slučaju osuđujuće presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 07:41