Odnosi Hrvatske i Srbije ponovno u silaznoj putanji?

Odgođen sastanak Tadić - Kosor - Pahor

Sastanak je trebao biti nastavak inicijative započet na Brdu kod Kranja

ZAGREB - Zadnjeg dana veljače premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor trebali su se u Beogradu sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem. Susret je zamišljen kao nastavak inicijative lidera regije otpočetih prije godinu dana na Brdu kod Kranja, ali je na zahtjev hrvatske strane zbog slučaja Purda, koji tada još nije bio riješen, do daljnjega odgođen.

Zamrla inicijativa

Odgoda toga sastanka govori o osjetjivosti političkih odnosa između Hrvatske i Srbije koji su od 2000. naovamo prolazili razdoblja uspona, padova i stagnacije.

U zadnje dvije godine s najviših hrvatskih političkih adresa više je puta ponovljeno da Hrvatska svojim istočnim susjedima neće u pristupnim pregovorima s EU činiti ono što je Slovenija činila Hrvatskoj - usporavati njihov pristupni proces ucjenjujući ih neriješenim bilateralnim pitanjima. Te su se izjave mogle čuti i od bivših lidera Stjepana Mesića i Ive Sandera i od aktualnih Ive Josipovića i Jadranke Kosor.

U službenim političkim kontaktima između Zagreba i Beograda sve do kraja prošle godine spominjala se mogućnost da dvije zemlje potpišu zajedničku političku izjavu o neometanju ulaska otvorenim bilateralnim pitanjima poput granice, povratka izbjeglica i ostalih. Kako neslužbeno doznajemo, razmišljalo se o tome da je potpišu ili predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić ili vlade.

Ta je inicijativa, međutim, prema tvrdnjama naših izvora i s hrvatske i sa srpske strane, u posljednja tri mjeseca zamrla.

Na kraju pregovora

U prosincu prošle godine udruženja izbjeglih Srba diljem Srbije počela su prikupljati potpise za peticiju kojom bi se tražilo zaustavljanje ulaska Hrvatske u EU dok se ne riješe njihova imovinska i druga pitanja. Nedugo zatim uhićenje Tihomira Purde je u Hrvatskoj obnovilo antisrpsko raspoloženje. U takvoj atmosferi, uz to u izbornoj godini, nitko od mjerodavnih u Hrvatskoj ne želi potvrditi da je ideja o otj zajedničkoj političkoj izjavi još uopće aktualna.

- Potpisivanje takve izjave više nije na dnevnom redu jer Hrvatska je na kraju pristupnih pregovora, a Srbija ih tek treba početi - rekao nam je jedan izvor iz političkih krugova.

Ideja o izjavi bez podršku i u oporbi

Ideja da se deklarativne političke tvrdnje o neopterećivanju pristupnih procesa neriješenim bilateralnim pitanjima artikuliraju u zajedničku političku izjavu Hrvatske i Srbije u sadašnjoj političkoj klimi nema pobornike ni među oporbenim strankama u Hrvatskoj.

Jedan SDP-ovac ocijenio je da bi donošenje te vrste izjave u ovom trenutku u Hrvatskoj moglo izazvati nezadovoljstvo. Uz to, tvrdi, pisane izjave ionako nemaju pravnu snagu, bitnije je međusobno povjerenje službenog Zagreba i Beograda koje više ovisi o tome tko upravlja zemljama, nego o političkim izjavama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:56