PRVI DAN OTPISA

ODBILI MU OPROSTITI DUG 'Socijalni sam slučaj, stvarnosam mislio da će mi pomoći...'

 CROPIX

Oko 3500 ljudi jučer je u Fini zatražilo potvrdu o visini svog duga kako bi provjerili imaju li pravo na otpis. Prema neslužbenim procjenama Fine, tek je svaki deseti doista i ispunjavao kriterije: da je primatelj socijalne pomoći (što podrazumijeva da nema nikakvih prihoda ni imovine osim nekretnine u kojoj živi), da je u blokadi dulje od godinu dana i da mu glavnica duga ne prelazi 35.000 kuna.

Uglavnom znatiželjnici

Jučer je bio prvi dan za podnošenje zahtjeva za otpis, ali samo dužnicima primateljima socijalne pomoći. Oni će zahtjeve moći predavati do 2. travnja, kad pak počinje teći rok za ostale dužnike. Za njih vrijede isti rigorozni uvjeti o imovini, a prihod im ne smije biti veći od 1250 kuna mjesečno po članu kućanstva. Oni će zahtjeve moći predavati od 2. travnja do 30. lipnja.

U Vladi procjenjuju da će mjerom otpisa biti obuhvaćeno oko 60.000 ljudi, a da se tek desetina tog broja odnosi na socijalne slučajeve, kojima je jučer počeo teći rok za predaju zahtjeva.

Već sama brojka o jučer izdanim potvrdama - do 15.30 bilo ih je 3487 - govori da su većinu na šalterima Fine činili znatiželjnici, a ne dužnici koji ispunjavaju kriterije.

- Ja vam ne ulazim u taj otpis, previše sam dužan - nagovijestio je sredovječni čovjek službenici Fine odmah po dolasku u poslovnicu u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici.

- Pa zašto ste onda došli - upitala ga je ona zbunjeno.

- Da vidim, možda se nešto može. Ako prođe - prođe - simpatično joj je uzvratio pa se, neobavljena posla, uputio kući.

Čini se da je Fina dobro organizirana dočekala prvi dan predaje zahtjeva. U središnjoj zagrebačkoj poslovnici u Vukovarskoj ulici manja gužva stvorila se odmah na početku radnog vremena, no kako je dan odmicao, šalteri su bili prazni. U toj je poslovnici bilo otvoreno čak osam šaltera koji su zaprimali zahtjeve građana. Do 14 sati samo u Vukovarskoj ulici kroz te je šaltere prošlo oko 600 osoba. Samo desetak posto uistinu je zadovoljavalo uvjete otpisa.

Građani su uglavnom bili dužni više od limita propisanog Vladinom odlukom - 25.000 kuna prema državi i gradovima, te 10.000 kuna duga bankama, teleoperaterima i drugim kompanijama.

Socijalni slučaj

Dojam je kako su građani bili nedovoljno informirani o uvjetima otpisa, pa su iz poslovnica uglavnom izlazili pokunjeni i nespremni na razgovor s novinarima.

Jedan zagrebački obrtnik čiji je posao propao, a obrt ugašen iz poslovnice je ipak izišao s osmijehom na licu.

- Rekli su mi da su mi svi računi ugašeni i da nema dugovanja - rekao nam je sretan čovjek koji je bio uvjeren da još nešto duguje. Slično je prošla i mlada majka koja je saznala da su joj računi odblokirani još 26. siječnja jer je podmirila sve dugove. Odmah je sa šaltera nazvala obitelj da im priopći veselu vijest.

Zagrepčanin Branimir Falonga je pak izjurio bijesan.

- Ovo stvarno nije u redu. Istina, dužan sam više od propisanih 35.000 kuna, mislim da sam dužan oko 60.000, ali sam mislio da će mi oprostiti tih do 35.000, pa ću ostatak lakše vratiti. Socijalni sam slučaj, već sam više od godinu dana u blokadi otkako sam izgubio posao i stvarno sam vjerovao da će mi ova mjera pomoći. Da sam danas nešto uspio napraviti, bio bih najsretniji čovjek u Hrvatskoj. No, sad sam jako razočaran - otvorio nam se Falonga.

Kaže kako su Vladine mjere, da su “doista bile usmjerene na dobrobit dužnika”, trebale biti upravo takve da se svima oprosti do 35.000 duga, bez obzira na to koliko su dužni. Stoga je jučer glasno prosvjedovao i protiv Fine i premijera Milanovića. Ipak, većina je građana mirno prihvatila činjenicu da im dugovi neće biti otpisani.

Bez novca zbog blokade

Doznajemo kako najviše problema u poslovnicama nastaje oko 15. u mjesecu, kada građanima sjednu plaće pa shvate da ih ne mogu podići zbog blokade. Tada zna biti i policijskih intervencija.

Jučer incidenata i problema u središnjoj zagrebačkoj Fini nije bilo.

Malobrojni koji su uspjeli dobiti potvrdu da zadovoljavaju uvjete za otpis duga iz Fine su ipak izlazili zabrinuti.

Novi početak

Kao da sumnjaju u Vladinu mjeru, odnosno pitaju se hoće li im dugovi doista biti otpisani. Njihovi su dugovi, koliko smo čuli na šalterima, uglavnom bili maleni - od svega nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna. No, za ljude koji su mjesecima blokirani i taj je otpis “novi početak”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:37