PRESUDA NAKON 15 GODINA

ODBAČENE TUŽBE HRVATSKE ISRBIJE Sud pravde: 'Cilj je bio velika Srbija, ali nije bilo genocida'

Nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) u utorak utvrdio da nad hrvatskim stanovništvom tijekom rata od 1991. do 1995. nije počinjen genocid, sud je utvrdio da ni nad Srbima nije počinjen genocid, štoviše da nije bilo neselektivnog granatiranja gradova tijekom Oluje.
 Goran Mehkek / CROPIX

MILORAD DODIK 'A za logor Jasenovac nije ni vođen postupak...'

16:55 - Odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ) da odbaci tužbe za genocid što su ih podnijele Hrvatska i Srbija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku poslužila je u utorak kao povod za tvrdnju kako su Srbi bili najveće žrtve ratova vođenih na području bivše Jugoslavije kao i da u argumentiranju ponovno posegne za zbivanjima iz Drugog svjetskog rata. "A da ne govorimo o činjenici vezanoj za Drugi svjetski rat i nikada presuđenog, nikada vođenog postupka u vezi sa logorom Jasenovac, gdje je pobijen ogroman broj Srba i gdje su gotovo čitavi prostori ispražnjeni i u današnjoj Republici Srpskoj i u Hrvatskoj, kako bi se pobio jedan narod", kazao je Dodik u Beogradu gdje je zajedno sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem gledao prijenos iz Den Haaga.

------------------------------------

16:45 ĐURO GLOGOŠKI 'Očito da tužba nije bila dobro postavljena'

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm komentirao je u utorak odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom je odbačena hrvatska tužba i srpska protutužba za genocid, istaknuvši da treba poštovati odluke Haaškoga suda no, s druge strane, narod u Hrvatskoj ne može biti zadovoljan presudom. "Bitno je bilo utvrditi tko je odgovoran i da se dogodio zločin, da je postojao genocid i 1991. godine, a ovako smo sada napravili, na žalost, ništa. A svi znamo, još uvijek smo svi živi svjedoci, što se događalo 90-tih godina na području Hrvatske", rekao je Klemm.

Predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški izrazio je žalost jer sudac u presudi govori da je bio premali broj žrtava u Hrvatskoj da bi se tužba mogla okvalificirati kao genocid. "Zanimljivo da je cijelo vrijeme govorio da nije bilo dovoljno materijalnih dokaza za sve ovo o čemu se govorilo u tužbi. Očito da sama tužba nije dobro postavljena, s obzirom da je tužba išla protiv Srbije, a znamo da je u vrijeme ratnih događanja tada još bila Jugoslavija", rekao je. Glogoški je rekao da se to moglo očekivati kada istovremeno u Hrvatskoj "šetaju oni koji su ubijali, silovali, palili i rušili, a hrvatsko pravosuđe ništa ne poduzima".

------------------------------------

15:46 ODVJETNIK ANTE GOTOVINE 'Sud je utvrdio postojanje namjere stvaranja Velike Srbije'

Odvjetnik generala Ante Gotovine pred haškim tribunalom (ICTY) Luka Mišetić izrazio je u utorak zadovoljstvo presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ) o hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije i srbijanskoj protutužbi jer je je utvrđeno postojanje namjere Srbije i vodstva pobunjenih Srba za stvaranje Velike Srbije.

"Ovo je veliki uspjeh Hrvatske u tužbi protiv Srbije i srbijanskoj protutužbi jer je ICJ utvrdio postojanje namjere Srbije i vodstva pobunjenih Srba za stvaranje etnički čiste Velike Srbije provodeći progon nesrpskog stanovništva s teritorija Hrvatske", kazao je Mišetić. "Ja sam jako zadovoljan i ovo je jako pozitivan stav Suda u presudi", dodao je Mišetić.

Mišetić, kako je rekao, nije iznenađen činjenicom da nije utvrđen genocid, no utvrđena je odgovornost Srbije za zločinačku politiku i rat 1991. Više pročitajte OVDJE.

------------------------------------

15:31 MILORAD PUPOVAC Odluka je bila očekivana, žao mi je što smo izgubili 16 godina

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u utorak kako je odluka Međunarodnog suda u Haagu (ICJ) o odbacivanju i hrvatske i srbijanske tužbe za genocid bila očekivana, u skladu s poznatim činjenicama i međunarodnim normama koje se tiču sankcioniranja zločina genocida.

"Svi oni koji su očekivali više ili drugačije - ili nisu priznavali te činjenice ili nisu poznavali međunarodno pravo kojim se sudi za zločin genocida", rekao je Pupovac Hini nakon što je Međunarodni sud pravde odbacio tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid u ratu devedesetih godina, kao i protutužbu Srbije protiv Hrvatske.

"Nemam što biti zadovoljan s ovom odlukom Suda. Žao mi je što smo izgubili 16 godina, umjesto da tražimo nestale, sudimo za ratne zločine i da novac upotrijebimo za one kojima je potreban, a ne na dokazivanje nedokazivog", rekao je Pupovac.

------------------------------------

15:10 MINISTAR PRAVOSUĐA SRBIJE Sud je utvrdio da su obje strane počinile zločine

Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković, koji je u utorak nazočio izricanju presude u Den Haagu, ocijenio je odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom su odbačene uzajamne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid "očekivanom", istaknuvši kako Srbija nema razloga biti nezadovoljna.

"Sud je utvrdio da nije bilo genocida od strane Republike Srbije. To je ispunilo naša očekivanja", izjavio je nakon čitanja sudske odluke Selaković za srbijansku agenciju Beta iz Den Haaga.

"Sud jest utvrdio da su i pripadnici JNA i pripadnici hrvatske vojske počinili zločine", istaknuo je Selaković dodavši da se, potkrepljući tvrdnju o zločinima pripadnika JNA sud pozivao i na presude Haaškog tribunala (ICTY), dok su za drugu tvrdnju te presude izostale, ali je sud čvrsto ostao pri stajalištu da je zločina bilo.

------------------------------------

13:36 KOMENTAR JUTARNJEG Ova presuda je ipak zadovoljština žrtvama

Nemojte biti razočarani, ova presuda je ipak zadovoljština žrtvama. Zakašnjela i nepotpuna, ali njihova stradanja su ipak stavljena u istu ravan s genocidom.

Znali smo da sud neće prihvatiti hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid, ali ipak je bilo teško slušati slovačkog suca Petera Tomku kako objašnjava da Srbija ionako ne bi bila kriva, jer ne može biti odgovorna za bilo što prije nego što je Miloševićeva Jugoslavija 27. travnja 1992. postala članica Ujedinjenih naroda. Prije tog datuma, zaključili su suci, sve što se događalo od Vukovara do Škabrnje ne može se ticati današnje Srbije jer se prije toga na nju nisu odnosile ni UN-ove konvencije, pa tako ni ona o sprečavanju genocida, za što je jedino Hrvatska mogla tužiti Srbiju.

Kao što to često biva, međunarodna pravda običnom čovjeku ostavlja gorak okus.

Znali smo da će sud odbaciti hrvatsku tužbu protiv Srbije, ali to ne znači da je ona potpuni promašaj. Dapače: Međunarodni sud pravde, najviši sud UN-a zadužen za sporove među državama, presudio je danas da su JNA i srpske snage odgovorne za zločine u Istočnoj i Zapadnoj Slavoniji, u Baniji, Lici i Dalmaciji, za zločine koji odgovaraju činjeničnom opisu genocida. Dakle, da su ti zločini dovoljno teški da bi se laičkim riječnikom nazvali genocidom.

Međutim, po mišljenju većine sudaca, ipak se ne mogu nazvati genocidom, jer kod pravne definicije...

Cijeli komentar pročitajte OVDJE.

------------------------------------

Pusić: Iako genocid nije dokazan, zločina je bilo

12:51 Presudu je komentirala i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. 'Još jednom je potvrđeno da su sva zlodjela počinjena na teritoriju Republike Hrvatske, odnosno u agresiji na Hrvatsku', rekla je Pusić. Više pročitajte OVDJE .

------------------------------------

Milanović: Nismo zadovoljni, ali prihvaćamo odluku Suda

12:48 - Odluka suda je konačna, na nju više žalbe nema. Učinili smo sve što smo mogli. Nismo zadovoljni odbijanjem hrvatske tužbe, ali je na civiliziran način prihvaćamo, kazao je premijer Zoran Milanović komentirajući presudu Međunarodnog suda pravde. Više pročitajte OVDJE.

-----------------------------------

Josipović: presuda očekivana ali razočaravajuća

12:00 - Rat koji je iza nas, u kojem smo izborili slobodu i neovisnost je bio vrlo skup, stradali su mnogi ljudi, no nažalost sud ne može odlučivati o pitanjima agresije, rekao je predsjednik Ivo Josipović komentirajući današnju presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

------------------------------------

11:58 - Nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) u utorak utvrdio da nad hrvatskim stanovništvom tijekom rata od 1991. do 1995. nije počinjen genocid sud je utvrdio da ni nad Srbima nije počinjen genocid, štoviše utvrdio je da nije bilo neselektivnog granatiranja gradova tijekom Oluje.

Hrvatska je 1999. tužila Srbiju za genocid nad Hrvatima u četiri ratne godine, a Srbija Hrvatsku 2010. za genocidnu kampanju protiv lokalnih Srba u akciji Oluji u ljeto 1995.

Sud je utvrdio da su se zločini nad Srbima i njihovo zlostavljanje tijekom Oluje dogodili, ali nisu dosegnuli razmjere genocida.

Analizirajući brijunski transkript na kojem je hrvatsko vodstvo 31. srpnja 1995. dogovorilo izvedbu operacije Oluje sud nije utvrdio nikakvu genocidnu namjeru.

U najboljem slučaju moglo bi se zaključiti da je hrvatsko vodstvo uzimalo u obzir da će operacija izazvati bijeg stanovništva i da je bilo zadovoljno takvom posljedicom i da ništa ne bi učinilo da spriječi takvu posljedicu. Čak i da je takav zaključak točan on je daleko od dokazivanja genocidne namjere, kazao je predsjednik suda Peter Tomka.

Sud je stoga odbacio i srpsku protutužbu.

------------------------------------

11:56 - Sud je s 15 glasova za i 2 protiv odbacio tužbu Hrvatske i jednoglasno odbacio protutužbu Srbije. Sud je završio sa zasjedanjem.

------------------------------------

11:52 - Sud utvrđuje da je tijekom i nakon akcije Oluja utvrđen genocid, no nije potvrđena namjera genocida. Hrvatska nije prekršila obveze Konvencije. Hrvatska se ne može smatrati zemljom koja je namjeravala počiniti genocid. Srbija nije uspjela dokazati postojanje genocidnog čina. Budući da je presuda utvrdila da ne postoji prekršaja od hrvatske strane utvrđuje se da protutužba Srbije mora biti odbačena u cijelosti.

------------------------------------

11:48 - Maltretiranje civila koji se nisu mogli braniti nisu bili počinjeni u takvom broju da bi se smatralo genocidom.

------------------------------------

11:40 - Brijunski transkripti upućuju na to da su hrvatski vođe bili svjesni da će granatiranje dovesti do egzodusa srpskog stanovništva, no i ako bi se dokazalo da je progon bila namjera, nije bila namjera fizičko potpuno uništenje srpskog stanovništva. Sud zaključuje da nije dokazano da su ubojstva zaštićene skupine nešto što je počinjeno kao rezultat planiranja istrebljenja.

Postoji dovoljno dokaza o maltretiranju Srba tijekom akcije Oluja, no to kao ni pljačke nisu vodile do uništenja srpska nacije u SAO Krajini.

Hrvatske snage nisu učinile actus reus genocida.

------------------------------------

11:33 - Sud je utvrdio da nije bilo prekomjernog granatiranja u SAO Krajini jer je velik broj granata pao više od 200 metara od legitimne mete. Ne radi se o kršenju Konvencije o genocidu.

------------------------------------

11:31 - Srbija tvrdi da je Hrvatska počinila sljedeća djela: ubojstva Srba u Hrvatskoj, nanošenje teških povreda, donošenje do potpunog ili djelomičnog uništenja jedne etničke skupine.

Srbi u SAO Krajini čine etničku skupinu. Za djela koja navodi Srbija, ako se pokažu zločinima, Hrvatska je odgovorna jer ih je počinilo jedno ili više nacionalnih tijela.

------------------------------------

11:25 - Hrvatska nije dokazala da se radilo o namjeri i uroti da se djelomično ili u cijelosti unište Hrvati, odnosno počini genocid. Hrvatska tvrdnja mora se u cijelosti odbaciti - kazao je sudac Tomka.

------------------------------------

11:19 - Sud je utvrdio da je ubijen veliki broj osoba i da su JNA i srpske snage ciljale hrvatsko stanovništvo koje predstavlja skupinu zaštićenu po konvenciji o spriječavanju i kažnjavanju genocida, kazao je Tomka.

Za utvrđenje genocida potrebno je utvrditi i postojanje namjere za počinjenje genocida.

Potpuno smo uvjereni je da su JNA i srpske snage počinile zločine koje se smatraju genocidnima u različitim područjima Hrvatske, od Slavonije, Korduna, Like, Banovne i Dalmacije - kazao je Tomka te dodao kako su to učinili da se otjera, tj. progna stanovništvo s tih područja kako bi se stvorila homogena srpska država, a ne s namjerom da se uništi hrvatsko stanovništvo.

------------------------------------

11:00 - U slučaju Slobodana Miloševića, postojala je optužba za genocid u BiH, ali ne i za dio optužnice koja se bavi sukobima u Hrvatskoj. Sudac tvrdi kako druge pojedinačne presude, poput one Anti Gotovini, ne mogu imati presudnu težinu u ovom slučaju.

------------------------------------

10:50 - Tomka je kazao kako Sud odlučuje jesu li počinjena djela genocida, ali ne odlučuje o individualnoj odgovornosti.

------------------------------------

10:40 - Sudac je kazao da je protutužba Srbije utemeljena pošto je Hrvatska postala članicom potpisnicom Konvencije 8.10.1991. godine, a činjenja 1991. i 1992. direktno su vezana uz 1995. godinu.

- Činjenja koja su izvršena 1995. godine ulaze u Konvenciju - kazao je.

------------------------------------

10:20 - Tomka je odbacio optužbe protiv Srbije za genocid prije 27. travnja 1992. kad je Miloševićeva Jugoslavija postala članica UN-a.

- Država koja je tek postala članicom potpisnicom Konvencije ne može se smatrati odgovornom retroaktivno za genocid po članku 9. Nije dovoljno da su samo prekršena ljudska prava, ona moraju biti navedena i opisana u Konvenciji - kazao je.

- Sud smatra da nema razloga da bi se ulazilo u razmatranja i dokaze koje je predložila Hrvatska. Ne možemo suditi o činjenjima koja su se dogodila prije 27.4.1992. - zaključio je Tomka.

O tome je li Srbija kriva kao nasljednica SFRJ, sudac je rekao da o tome neće odlučivati jer SFRJ više ne postoji pa se ne može izjasniti o nadležnosti.

------------------------------------

10: 05 - Na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu u utorak nešto iza deset sati započelo je ročište na kojem će se objaviti presuda po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid u ratu u Hrvatskoj devedesetih godina.

Suci su ušli u dvoranu. Predsjednik Međunarodnog suda pravde Peter Tomka počeo je s izricanjem presude.

- Glavni predmet spora je da se vidi je li Srbija zaista odgovorna za činjenja protiv Konvencije - kazao je Tomka.

------------------------------------------

07:26 DEN HAAG Međunarodni sud pravde (ICJ) objavit će u utorak prijepodne presudu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid u ratu u Hrvatskoj devedesetih godina.

Bit će to kraj procesa koji je pred najvišim UN-ovim sudom 1999. pokrenula Hrvatska tvrdeći da je Srbija počinila genocid nad Hrvatima u oružanoj agresiji od 1991. do 1995.

Srbija u protutužbi iz 2010. optužuje Hrvatsku za genocidnu kampanju u akciji Oluji u ljeto 1995. kad je protjerano 250.000 hrvatskih državljana srpske nacionalnosti.

Predsjednik ICJ-a Peter Tomka objavit će u deset sati u haškoj Palači mira odluku jesu li dvije države prekršile UN-ovu Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948.

Radi se o drugoj takvoj presudi u povijesti ICJ-a koji je u slučaju tužbe BiH protiv Srbije 2007. utvrdio da Srbija nije kriva, iako se genocid na području Srebrenice dogodio i da Srbija nije dovoljno učinila da ga spriječi.

Razaranje i pad Vukovara

"Mi smo u usmenoj raspravi dali svoj maksimum. Sad je na sudu da donese odluku uvažavajući argumente i svoje ranije stavove iz presude u slučaju BIH", izjavila je Hini glavna hrvatska pravna zastupnica Vesna Crnić-Grotić. "Vidjet ćemo koliko će sud odstupiti od tih svojih zaključaka", dodala je profesorica međunarodnog prava iz Rijeke.

Opsada i bombardiranje Dubrovnika

Srbijanski pravni tim nada se da će hrvatska tužba biti odbijena. "Što se tiče protutužbe koja se odnosi na Oluju, ostavljamo sudu da ocijeni jesu li se u tim zločinima stekla bitna obilježja kaznenog djela genocida", rekao je nedavno šef srbijanskog pravnog tima Saša Obradović agenciji Tanjug.

Presuda za genocid:

ICJ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:04