NOVA PRAVILA

Od rezanja dopunskog ušteda 180 milijuna kuna

Policu dopunskog na teret države ima 1,247.000 osiguranika, a nakon smanjena prava ostat će ih 883.329
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Dopunsko zdravstveno osiguranje opet se mijenja. Očekuje se da će oko 370.000 osiguranika kojima ga je dosad plaćala država ostati bez police nakon što Vlada promijeni uvjete , vjerojatno već na sjednici ovoga tjedna. To bi smanjilo troškove dopunskog osiguranja koji se plaćaju iz proračuna za oko 180 milijuna kuna. Naime, prema podacima iz prošle godine, za tu namjenu iz proračuna je plaćeno oko 550 milijuna kuna.

Dohodovni cenzus

Ministar zdravstva najavio je da država neće kao protekle godine plaćati policu svima čiji dohodovni cenzus ne prelazi 1516 kuna, nego samo onima čiji obiteljski cenzus ne prelazi tu razinu. Drugim riječima, oni koji imaju 1516 kuna ili manji mjesečni prihod neće imati pravo na policu ako suprug ili supruga zarađuju više od spomenutih cenzusa, ali ako imaju dvoje djece, neće morati plaćati policu. Trenutno policu dopunskog osiguranja na teret države ima 1,247.000 osigurnika, a nakon smanjenja prava ostalo bi ih 883.329.

Studenti i davatelji krvi

I dalje bi državno dopunsko osiguranje za pokriće pariticipacija i lijekova s A-liste imali stopostotni invalidi u istom omjeru kao i dosad. Promjena neće biti ni za dobrovoljne davatelje krvi s više od 35 davanja za muškarce i 25 davanja za žene, kao ni za redovite učenike i studente.

>> Pogledajte cjelokupan plan ušteda u zdravstvu

Broj branitelja s državnim dopunskim osiguranjem koji imaju 80-postotno oštećenje smanjit će se za više od 100.000, a za 30.000 ostalim invalidima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Od sadašnjih 318.557 nezaposlenih, azilanata i dragovoljnih ročnika ostalo bi ih u tom sustavu samo 106.800, a za 10.000 smanjit će se broj osiguranika poljoprivrednika starijih od 65 godina.

“Tijekom posljednjih šest godina Zakon o zdravstvenom osiguranju u Hrvatskoj se mijenjao u prosjeku dva puta godišnje. Sama ta činjenica pokazuje da su se rješenja donosila ishitreno i nepromišljeno.

No, poveznica svih je - prebacivanje financiranja zdravstva na bolesne građane”, tvrdi prof.dr. Rajko Ostojić. Dodaje da je sve počelo uvođenjem administrativnih pristojbi prije tri godine. Naime, prethodna vlada je to počela uvođenjem administrativne pristojbe, a nastavila s dvije liste lijekova. Iz police dopunskog jednostranom odlukom izuzeti su svi izdaci za lijekove a cijena police ostala je ista, naglašava Ostojić. Također drži da trenutno dopunsko osiguranje to zapravo i nije već se radi o podmirivanju troškova participacija a ne povećanju kvalitete usluga što bi trebao biti cilj. “Radi se o klasičnom sistemu ucjene osiguranika- uzmi ili ostavi jer u suprotnom čeka te velika participacija, zaključuje Ostojić.

Socijalna kategorija

Neki pak smatraju da je dopunsko osiguranje koje se plaća iz državnog proračuna zapravo socijalna kategorija pa je kao takvu treba i osiguravati odnosno davati samo onima čiji obiteljski prihodi nisu takvi da bi za zdavstvo mogli izdavajati dodatne kune. Stvarnost će pokazati tko je u pravu i je li se možda nekima ponovo učinila nepravda.

Kazna 50.000 kuna za rad bez dozvole

Ravnatelji, njihovi zamjenici i pomoćnici u buduće neće moći raditi kod privatnika nakon radnog vremena u bolnici. Ostali liječnici koji rade u bolnicama moći će dopunski raditi i kod privatnika ali samo ako su u bolnicama u kojima su stalno zaposleni ostvarili dovoljan broj pregleda ili zahvata te ako su dobili dozvolu za dopunski rad.

Također neće moći raditi kod privatnika čije ordinacije imaju ugovore sa HZZO-om za odrađivanje nekih usluga poput radioloških pretraga.

Odborenje će se liječnicima izdavati na godinu dana a nakon toga ponovo se razmatraju njihovi zahtjevi.

Pravilnik koji bi trebao regulirati dopunski rad liječnika ministar će donijeti u roku šest mjeseci, rečeno je na današnjem predstavljanju vladinih mjera racionalizacije u zdravstvu. Novost je da će ugovore za dopunski rad liječnika potpisivati njihove matične bolnice s privatnim poslodavcem a ne kao do sad sam liječnik.

Zbog toga će se dio zarade plaćat liječnikovu poslodavcu. Samom liječniku takva će se zarada isplaćivati zajedno s plaćom u bolnici, rečeno je na današnjem skupu.

Ugovor s privatnikom morat će sadržavati među ostalim i popis poslova, radno vrijeme kao i cijenu rada koja mora biti sukladna cjeniku Hrvatske liječničke komore, kazao je ministar Milinović.

Također je dodao da će liječnik koji radi bez odobrenja biti kažnjen sa 10.000 do 50.000 kuna a kad takav prekršaj napravi drugi ili treći put zabranit će mu se dopunski rad na šest mjeseci ili godinu dana. Privatni poslodavac koji bude u prekršaju plaćat će kazu od čak 50.000 do 100.000 kuna. Sve to govori da se nikome neće isplatiti kršenje prvailnika o dopunskom radu liječnika.

Ministar je istaknuo da će se na taj način moći učinkovito kontrolirati rad liječnika u privatnoj praksi jer će pravila biti vrlo jasna i za privatnike i za liječnike ali i za bolnice u kojima su liječnici u stalnom radnom odnosu. Liječnici koji rade na odjelima koji ne ispunjavaju zadane norme neće moći dobiti dozvolu za rad kod privatnika a za tu vrstu kontrole bit će nadležni ravnatelji. ( Goranka Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:42