OPET PREMA GORE

Od ponoći benzin skuplji: Litra Eurosupera 95 skuplja za čak 30 lipa!

Nove cijene opravdane su skupljim naftnim derivatima na mediteranskom tržištu

Hrvati će u naredna dva tjedna plaćati skuplji benzin, pa će litra najkorištenijeg goriva - Eurosuper 95, biti gotovo 30 lipa viša nego dosad, čime se opasno približava psihološkoj granici od 10 kuna. Nove cijene goriva, čije je maksimalne iznose danas popodne objavilo Ministarstvo gospodarstva , temelje se na Pravilniku o utvrđivanju maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojim se cijene mijenjaju svaka dva tjedna.

Kako su naftni derivati na mediteranskom tržištu u protekom razdoblju poskupili, rastu i cijene goriva na benzinskim postajama u Hrvatskoj, pri čemu svaki od distributera samostalno određuje konačnu cijenu, koja ne smije biti viša od one koju je objavilo Ministarstvo gospodarstva. Nove cijene ne odnose se na goriva na autocestama, koje više ne podliježu Pravilniku.

Prema novoj računici, za litru Eurosupera 98 najviša cijena od ponoći iznosi 10,25 kuna, što je tridesetak lipa više nego prije dva tjedna. Za isti iznos poskupljuje i Eurosuper 100, litra kojeg neće moći prelaziti 10,45 kuna. Poskupljuju i dizelska goriva, pa je najviša dopuštena cijena litre Eurodiesela, po novom, 9,23 kuna, a Diesela 8,86 kuna. Na gore su korigirane i cijene plavog disela, kao i plinskog ulja. Nove cijene ne odnose se na goriva na autocestama, koje više ne podliježu Pravilniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:45