PROPALA BANKA

Od četvrtka počinje isplata depozita iz Credo banke! Agencija: Nemojte svi doći isti dan

Split, 231111.Zbog loseg poslovanja Savjet HNB-a je odlucio oduzeti odobrenje za rad Credo banci iz Splita, te se nad bankom pokrece prisilna likvidacija. Jutros su ispred poslovnice banke u ulici Slobode gradjani pokusali doci do vise informacija ali je banka bila zatvorena a na vratima je bila obavijest o likvidaciji. Depoziti stedisa su osigurani od Drzavne agencije za osiguranje stednih uloga i bit ce isplaceni vlasnicima.Na slici gradjani ispred poslovnice Credo banke u ulici Slobode.Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 Nikola Vilić / CROPIX

ZAGREB - Isplata depozita za vjerovnike Credo banke počinje u četvrtak, 1. prosinca, u poslovnicama Croatia banke i Hrvatske poštanske banke. Rečeno je to danas na konferenciji za medije Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka ( DAB ).

Direktor agencije Vinko Radić rekao je kako su potrebna sredstva za isplatu osigurana te je zamolio građane da po svoje depozite ne dolaze odmah taj dan, kako zbog isplata mirovina ne bi došlo do gužvi.

- Naš je financijski sustav stabilan, a DAB je u stanju isplatiti mnogo više nego se potražuje. Sve da i nema sredstava, iza agencije stoji Republika Hrvatska, koja pazi na štedne depozite. Ne može se dogoditi da osigurani depoziti ne budu isplaćeni, i zato pozivamo vjerovnike da ne dođu svi isti dan u banke, kako se ne bi stvorile gužve - rekao je Radić.

Objasnio je i kako će brokerskim kućama sredstva biti vraćena, i to u iznosima do 400 000 kuna po klijentu. Isplata neće početi u četvrtak, nego će se o tome odlučiti naknadno, pošto se provjere svi ugovori. Financijske organizacije, institucije i lokalna samouprava nemaju pravo na isplatu.

Ukupno je u Credo banci depozite imalo 10 048 fizičkih osoba, u što su uključeni i mali poduzetnici. Oni su položili 607 milijuna kuna depozita, od čega će im biti vraćeno 420 milijuna. Depoziti trgovačkih društava, njih 1480, iznose 220 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:37