RAT S BRUXELLESOM

OBRAT U SLUČAJU LEX PERKOVIĆ Otkrivamo tajno pismo Vlade Europskoj uniji

Vlada: 'Pismo je pristojno. Mi smo u pravu, samo želimo isti tretman kao i drugi u EU'

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić jučer kasno poslijepodne poslao je odgovor na pismo europskoj povjerenici za pravosuđe Viviane Reding, doznajemo iz pouzdanih izvora.

Kao što je poznato, povjerenica Reding tražila je da joj ministar Miljenić do 23. kolovoza odgovori na pitanje kada planira uskladiti hrvatski zakon o Europskom uhidbenom nalogu s europskim zakonodavstvom.

- Ministar je pristojno odgovorio - kažu izvori bliski Vladi.

Neslužbeno doznajemo da je su u pismu navedeni argumenti koji pokazuju da Vlada poštuje zakone EU. Nabrojani su zahtjevi EU zemalja koje je Hrvatska ispunila otkako je na snazi Europski uhidbeni nalog i imena hrvatskih građana koji su izručeni na temelju međunarodnih tjeralica.

U Banskim dvorima nezadovoljni su dramatičnom situacijom koja je stvorena zbog slučaja Lex Perković jer, kako tvrde, jedino što žele jest to da se Hrvatsku u EU tretira kao i druge zemlje.

- Postoje i druge države koje na razne načine izigravaju primjenu Europskog uhidbenog naloga, i one koje imaju pravo na vremenska ograničenja, tražimo samo jednaki tretman kao sve druge države - rekao je naš sugovornik u Vladi.

- Mi smo u pravu. Nije moralno da drugi imaju drugačiji tretman od nas - kaže naš izvor.

Iako u Vladi to još ne žele potvrditi, spremni su, kako doznajemo, promijeniti Zakon, kako to traži Europska komisija, ako se dokaže da Hrvatska nije u pravu.

- Time se ništa neće riješiti oko slučaja Perković, jer i dalje postoji zastara, a radi se o hrvatskoj nadležnosti jer se radi o hrvatskom državljaninu, ali možemo ga promijeniti - kažu u Vladi.

Situacija je jučer dodatno zaoštrena kad je premijer Zoran Milanović reagirao na izjave glasnogovornice povjerenice Europske komisije koja je Vladu optužila da - štiti ubojice.

- Na taj se način ne razgovara niti s neprijateljem - odgovorio je Zoran Milanović i dodao: - Ovo što smo jučer čuli, nikada ranije nismo imali priliku čuti - da je jedna službena osoba, glasnogovornica koja nije govorila u svoje osobno ime, već u ime svoje šefice, optužila Vladu da u svojim granicima štiti ubojice hrvatskih disidenata.

- Optužiti vlast u jednoj državi koja se zalaže za ustavne promjene, odnosno da ukinemo zastaru i da sami rješavamo probleme političkih ubojstva u Hrvatskoj, da sami tretiramo takve stvari, to se naziva zaštitom komunističkih ubojica. Osoba koja je to rekla, izgleda da nije pročitala Europski uhidbeni nalog, a to joj je temeljni posao - rekao je Milanović.

Glasnogovornica EK izjavila je u ponedjeljak da “Europska komisija duboko žali zbog toga što Hrvatska nije odgovorila” na zahtjev potpredsjednice Komisije i povjerenice za pravosuđe Viviane Reding.

- Potez Hrvatske znači da se nekoliko kriminalaca, osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih disidenata u drugoj europskoj zemlji tijekom komunističkog režima, može i dalje skrivati iza hrvatskih granica i zbog toga će potpredsjednica Reading upoznati cijelu Komisiju s tim pitanjem idućeg tjedna i predložiti akcije - rekla je Andreeva. - Mene ta izjava ne bi toliko zabrinjavala da to nije rječnik identičan rječniku opozicije u Hrvatskoj, a i ovdje i tamo radi se o istoj političkoj opciji - rekao je Milanović.

Rekao je i da s potpredsjednicom Vlade Vesnom Pusić, koja smatra da se lex Perković mora promijeniti, ne želi polemizirati preko medija. “Gospođa Pusić i ja glasali smo identično po tom pitanju prije mjesec dana”, rekao je Milanović.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ustvrdio je kako je EK u pravu kada kaže da Vlada prikriva zločine. Izručenje Perkovića njemačkom pravosuđu dovelo bi, tvrdi Karamarko, do razotkrivanja zapovjedne linije prema kojoj su ubijani hrvatski emigranti u inozemstvu, a Vladi ne odgovara takav razvoj događaja.

Na stranu premijera stao je Milorad Pupovac, zastupnik SDSS-a. - Jezik koji je upotrijebila glasnogovornica povjerenice EK ima elemente hladnoratovskog jezika i ideološko-političke kampanje - rekao je Pupovac.

Doista, u javnim nastupima predstavnika Europske komisije takav se rječnik uglavnom koristi za treće države i države sa statusom kandidata, a ne za neku državu članicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:10