TKO ĆE PROFITIRATI

OBRAČUN U ZAGREBU NAKON IZBORNOG PORAZA SDP-a I Maras i Mrsić žele uzeti mjesto Davoru Bernardiću

U SDP-u drže da je izborni debakl posljedica lošeg vođenja gradske organizacije u posljednje tri godine
 Damjan Tadić/CROPIX

Ni četiri dana nakon burne sjednice Gradskog odbora SDP-a na kojoj se analiziralo tko je najodgovorniji za izborni neuspjeh u metropoli, duhovi se ne smiruju. U četvrtak navečer, naime, struja aktualnog šefa zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića, pozivajući se na analizu politologa i neovisnog stručnjaka Berta Šalaja, izglasala je da je glavni krivac Zoran Milanović. No, sam profesor Šalaj u razgovoru za Jutarnji list kaže kako ni u jednom trenutku nije rekao da je Milanović kriv za sve.

Interpretacija analize

- Velik dio odgovornosti za debakl snosi i Davor Bernardić - kazao je Šalaj, dodajući kako su članovi Gradskog odbora interpretirali njegovu analizu i donosili zaključke “kako je kome odgovaralo”. A da je tako i da je bilo i drugačijih zaključaka, potvrdilo nam je jučer nekoliko članova zagrebačkog SDP-a.

- Nije problem toliko rezultat izbora. On je samo posljedica lošeg vođenja zagrebačke organizacije u posljednje tri godine. Zbog toga je na početku sjednice Ivo Jelušić zatražio od Bernardića da podnese ostavku - kaže naš izvor.

Uspjeh po inerciji

Ističe kako je stanje u zagrebačkom SDP -u loše te ako se nastavi kao do sada, stranka u Zagrebu potonut će još dublje.

- Bernardićev problem je što od početka nije radio sa svim članovima. Okružio se nekolicinom svojih ljudi na koje se oslanja i bavio se samo svojom i njihovom pozicijom. Misli da će uspjeh doći po inerciji. Umjesto da se okrenuo građanima i objasnio im u kakvom je stanju grad. Ne trebaju nam za to neke analize. Uostalom, Bernardić je pozvao Šalaja i iskoristio to jer se sam ne bi usudio reći da je kriv Milanović - tvrdi dio zagrebačkih SDP-ovaca. No, dio njih, skloniji Bernardiću, smatra kako neki u SDP-u sada odgovornost sa sebe pokušavaju prebaciti na Milanovića. - Riječ je o onima koji su u Klubu odlučili da se pusti Bandića, oni su najglasniji - kaže jedan SDP-ovac.

Davor Bernardić, pak, jučer je bio kratak. Kaže da su stranicu gubitka izbora u Zagrebu zatvorili. - Svatko je iz ovoga mogao izvući neke pouke, a sada se okrećemo budućnosti - ističe Bernardić koji smatra da SDP mora uvažavati mišljenje stručnjaka.

No, iako je situacija u stranci zaoštrena, u SDP-u ne očekuju da će se Milanović odlučiti za smjenu Davora Bernardića. - Milanović sada ima prečih problema i vjerujem da se do kraja studenog, kada bi trebali biti redoviti unutarstranački izbori, neće nešto bitnije događati.

Mudri Maras

A kandidata za Bernardićevu poziciju, kažu upućeni, ima više , iako se za sada kalkulira s dvojicom ministara - Mirandom Mrsićem i Gordanom Marasom. I dok za Mrsića kažu kako nikada nije bio blizak Bernardiću, za Marasa ističu da je bio dio njegove ekipe.

- Maras je mudar. Kad je vidio da se Bernardiću klima, povukao se i sada traži prostor za sebe. Mislim da više šansi ima Mrsić - kaže naš sugovornik, dodajući da se ni Bernardić neće lako predati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:51