VODENA KATAKLIZMA

OBNOVA KUĆA Mrak Taritaš: 'Ukoliko je netko dao lažnu izjavu on zbog toga može biti sankcioniran'

 Dragan Matic / CROPIX

Obnova kuća poplavljenih u vodenoj kataklizmi koja je 17. svibnja pogodila sela južnog dijela Cvelferije obavlja se, prema riječima ministrice graditeljstva Anke Mrak-Taritaš, u brzom ritmu. Od 28. srpnja, kada su tvrtke koje su odabrane u postupku javne nabave započeke s radovima do danas je u potpunosti završena obnova 334 kuće, dok je 86 kuća spremno za pregled koji prethodi obilježavanju kraja obnove.

- Možemo biti zadovoljni obavljenim poslom, o čemu najbolje svjedoče brojke. Naime, od 2689 poplavljenih kuća za njih 1686 donesene su odluke o obnovi, od čega se 967 odluka odnosi na isplatu novčanih sredstava, a 624 na obnovu u organizaciji Države. Vlasnicima koji kuće obnavljaju sami isplaćeno je 38.211.250,00 kuna. U potpunosti je završena obnova na 334 kuće a 86 kuća je spremno za pregled koji prethodi obilježavanju kraju obnova. U gradnji je trenutno 127 novih kuća a pripremljena je sva potrebna dokumentacija za gradnju 24 nove kuće u Gunji pa će i ona uskoro započeti - izvijestila je ministrica, dodavši i kako se dobar dio onih koji su prvotno poželjeli sami obnavljati s vremenom predomislio, pa su posao prepustili Državi.

Od 529 kuća, koje su ocijenjene opasnima po život, uklonjeno ih je 258, dok je za preostale potrebna suglasnost vlasnika. Što se tiče 1003 kuće za koje još uvijek nisu donesene odluke o obnovi, iz Ministarstva ističu kako je u tijeku utvrđivanje stvarnoga stanja.

Naime, dio vlasnika je i dalje nedostupan, dio je sporan jer se razlikuju podaci u zemljišnim knjigama, katastru i MUP-u, dio vlasnika ima više kuća, dio ih je prijavljen na više adresa, a dio njih je uložio primjedbe na tipsku kuću itd.

Mrak-Taritaš najavila je i kako od srijede kreće provjera MUP-a u predmetima za koje postoje indicije da izjave koje su vlasnici ili korisnici potpisali ne odgovaraju stvarnom stanju, jer se pravo na obnovu odnosi samo na kuće u kojima se doista stanovalo prije poplave.

- Ukoliko je netko dao lažnu izjavu on zbog toga može biti sankcioniran - kazala je Mrak-Taritaš, pohvalivši se i kako su sve osnovne škole obnovljene na vrijeme, a ovih dana završeni su radovi i na zgradi Doma zdravlja u Gunji.

Elektronička aplikacija za praćenje postupaka obnove

Ministarstvo je u suradnji s Državnom geodetskom upravom izradilo i elektroničku aplikaciju za praćenje postupaka obnove. Riječ je o bazi podataka koja sadrži granicu poplavljenog područja, a njome se prati i tijek postupka obnove, pri čemu su evidentirani svi relevantni podaci o svakoj kući kao i sudionici koji su sudjelovali ili sudjeluju u postupku obnove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:12