SRAMOTAN NAPAD NA MEDIJE

OBJAVLJUJEMO ISPIS POZIVA KOJI DEMANTIRA PRIJESNU LAŽ ŽIVOG ZIDA Optužili su našu novinarku da ih nije tražila komentar, evo dokaza da to nije istina

 
 Hanza Media

Osim poziva na linč novinarke koja se usudila napisati tekst kako je zbog dubioza svog financijskog poslovanja i korištenja novca iz državnog proračuna na bankomatima dobio samo uvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju, a njihovi nezakoniti i sporni potezi prijavljeni DORH-u na daljnje pročešljavanje, Živi zid nema argumenata kojima bi opovrgnuo činjenice. Nalazi Državne revizije i objavljeni podaci nisu plod novinarske mašte, nedvosmislene su i lako provjerljive činjenice. Nakon objave teksta Živi zid se isprva nije čak ni potrudio osporiti niti jedan navod i prokazati ga kao lažan i netočan. Suočeni na svojoj službenoj Facebook stranici sa zahtjevima da objave odgovor i pojasne zašto se ne javljaju novinarima na telefon, kategorički su tvrdili da “ne rade s Jutarnjim listom”, ma što to značilo. I time potvrdili da se doista ne javljaju na telefon.

Drugi dan su promijenili ploču i smislili “obranu” te urbi et orbi poručili da su žrtve novinarskih laži: “Ono što je žalosno jesu laži novinarke da je tražila naš komentar, jer nije nazvala nijednog člana GO-a, niti predsjednika, niti tajnika, niti središnjicu, niti računovođu”, tvrde svojim sljedbenicima.

Prijesna laž. Zamolili smo tehničku službu Hanza Medije da redakciji Jutarnjeg dostavi ispis telefonskih poziva s radnog mjesta autorice teksta. I na njemu se jasno vidi da je autorica više puta pokušala dobiti čelne ljude Živog zida. Prvi poziv, 24. siječnja, u 15.32 sata upućen je Ivanu Pernaru, pa opet pokušan minutu kasnije, poziv na broj Ivana Vilibora Sinčića na koji se odaziva drugim redakcijama, a prije desetak dana obavio je i kratki razgovor s novinarom Markom Špoljarom, ostao je također bez odgovora. Iz ispisa je vidljivo i da smo nekoliko sati kasnije, u 17.53, objašnjenje pokušali dobiti od izvjesnog Gorana Nikolića, osobe koja se na kraju financijskog izvještaja Živog zida navodi kao osoba za kontakt. Telefonske brojeve navedenih članova stranke ne objavljujemo zbog zaštite osobnih podataka.

U tekstu se propituje je li Pernar od stranke profitirao ubirući troškove najamnine, tj. kome su za najam isplatili 98.867 kuna. Logično pitanje jer je stranka tada bila prijavljena na kućnoj adresi Ivana Pernara. Kao odgovor ekipa iz Živog zida poslala je fanovima pozdrave iz “besplatnog” prostora u Savskoj 41, sugerirajući tako još jednu novinarsku obmanu. Ta je informacija, gdje su oni sjedili u nedjelju i čitali tekst Jutarnjeg te pozdravljali svoje članove, izrugivali se s istragom DORH-a i pokrenuli pogrom protiv redakcije, potpuno irelevantna. Financijski izvještaj na temelju kojeg je pisan tekst obuhvaća 2017., kada je stranka bila prijavljena na adresi Ivana Pernara! Ne prošlu nedjelju. U tekstu se jasno citira i navod Ministarstva uprave da je uvidom u Registar političkih stranaka vidljivo da je politička stranka Živi zid imala upisanu adresu sjedišta u Zagrebu, Pavlenski put, od 2. lipnja 2011. do 5. travnja 2018., kada je izvršen upis nove adrese sjedišta te stranke u Zagrebu, Savska cesta 41. Dakle - za esenciju nevažno.

Patetično su na kraju “od srca zamolili reviziju kao tijelo koje je vršilo nadzor nad našim financijama da potvrdi ili negira istinitost napisanog”. Nepotrebno. U Živom zidu znaju odgovor. Prijavljeni su DORH-u. Ali ih to ne sprečava da javnosti bacaju prašinu u oči.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:38