SPASILI IH PLANINARI

OBITELJ SA DVOJE DJECE ZALUTALA NA VELEBITU Hodali su 12 sati u ljetnoj odjeći, bez hrane i vode

 Ivo Ravlić/CROPIX

Nesmotrena obitelj s dvoje djece zalutala je u subotu poslijepodne na području sjevernog Velebita. Nakon više od deset sati hoda, promrzli i gladni, u sumrak su došli do planinarskog skloništa Ograđenica gdje su ih dvojica iskusnih planinara utoplili, nahranili te pozvali Hrvatsku gorsku službu spašavanja.

Naime, dvojicu planinara su koja su se uputila sa Zavižana prama Paklenici, te odlučili odmoriti u Ograđenici, iznenadili su turisti koji su se pojavili iz šume. Bili su bez rasvjete, ikakve opreme, odjeveni za izlazak uz more, bez hrane i vode, na 10 sati hoda duboko u planini, odnosno na samom vrhu nepristupačne planine, na 1400 metara nadmorske visine.

- Turisti nisu znali niti kuda idu, ni odakle su došli. Među njima je i najmlađi član od samo 6 godina. Slabo se sporazumijevaju, gladni i žedni. Temperatura brzo pada i ispod 10 Celzijevaca. Naši planinari uskaču u pomoć i vade sve iz ruksaka i utopljavaju pridošlice, slijedi hrana i piće. Saznajemo da nesretni gosti razgovaraju na nekom Ruskom dijalektu te slabo Njemački. Hodaju gotovo 12 sati, u šoku su i dezorijentirani - opisuje GSS na svojim službenim stranicama.

Oko 01:30 sati poslije ponoći dva tima Gorskih spašavatelja došli su do Ograđenice, gdje su ih uz ognjište veselo dočekali iskusni planinari i pokazali im goste, kako sklupčani spavaju u kutu. HGSS-ovci su ih potom probudili te sigurno dopratili do njihovog automobila koji je bio parkiran na Zavižanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:57