IMOVINA SANADEROVIH

Obitelj sa 78 bankovnih računa: Sanaderovi su svakog mjeseca trošili 10.000 eura više nego što su zaradili

Sanaderovi su svakog mjeseca trošili 10.000 eura više nego su zaradili. Imovina im vrijedi 20 milijuna kuna više nego što iznose ukupni prihodi

Čak 78 bankovnih računa s ukupno 11 milijuna kuna. To su financijska sredstva, gotovina i vrijednosni papiri, kojima je raspolagala obitelj bivšeg hrvatskog premijera u trenutku njegova uhićenja u Austriji potkraj 2010. godine.

U istrazi u aferi Fimi-Media istražitelji USKOK-a provjeravali su imovinu šire obitelji Sanader, obuhvativši među ostalima i njegova punca i punicu Ivu i Karmelu Šarić.

Kako doznajemo, stručnjaci su, uzimajući u obzir životne troškove prosječne obitelji, kao i podatke o troškovima Sanaderovih, primjerice, po kreditnim karticama, izračunali razliku od čak 20 milijuna kuna između prihoda obitelji Sanader te imovine i troškova koje su imali u spomenutom razdoblju.

Otkriveno je da u raznim bankama u Hrvatskoj četveročlana obitelj bivšeg premijera i roditelji njegove supruge imaju čak 73 računa. Sam Ivo Sanader imao ih je najmanje, samo sedam.

Nesrazmjer prihoda

Mirjana Sanader imala je 11 otvorenih računa, njezina majka devet, a otac 12 bankovnih računa. Najviše su ih imale kćeri sada optuženog Ive Sanadera. Bruna je imala 14 bankovih računa, a Petra čak 20. Riječ je o tekućim i žiroračunima, depozitnim i štednim te deviznim računima.

Tu je i pet računa i sef Ive Šarića u Raiffeisenlandesbank Tirol u Austriji. Ostale austrijske banke nisu željele dati podatke o mogućim računima šire obitelji Ive Sanadera, a nadležni sud u Innsbrucku i dalje razmatra hoće li tamošnjim bankama naložiti da tužiteljstvu daju tražene podatke ili će taj zahtjev odbiti.

No, i ovakvo zatečeno stanje od ukupno 11 milijuna kuna “plusa” istražiteljima USKOK-a bilo je dovoljno da prilikom podizanja optužnice u aferi Fimi-Media jasno ukažu na nesrazmjer u prihodima i imovini obitelji Sanader.

Naime, tužitelji su se potrudili napraviti detaljan prikaz prihoda Ive Sanadera od početka 90-ih godina naovamo.

Podaci iz sudskog spisa

Kako proizlazi iz podataka u sudskom spisu, Ivo Sanader je u nepunih 20 godina zaradio oko 3 milijuna kuna. Kada se tome dodaju i prihodi ostalih članova obitelji, uključujući Ivu i Karmelu Šarić, dolazi se do brojke od ukupno zarađenih 5,3 milijuna kuna od 1992. godine do Sanaderova uhićenja.

Pritom treba napomenuti da spomenutih 11 milijuna kuna na računima nije sva imovina obitelji Sanader. Tu su stečene nekretnine, umjetničke slike, automobili... Istražitelji su navodno imali dosta problema s praćenjem tijeka novca na računima obitelji bivšeg premijera. Sanader je, primjerice, zadnjih godina od svoje plaće prebacivao pet tisuća kuna mjesečno na račun svake kćeri.

Isto je činila i njegova supruga, koja je prebacivala manje iznose, ali je “srevisirala” i njihove stambene štedionice. Članovi obitelji Sanader tijekom godina su često oročavali sredstva, razročavali ih, prebacivali depozite, uplaćivali određene iznose jedni drugima i slično. U svakom slučaju, nije bilo jednostavno rekonstruirati kolanje sredstava.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:15