ANALIZA POJEDINIH OSOBA

OBAVJEŠTAJNA AKCIJA VRHA HDZ-a Karamarko doveo bivšeg šefa SIS-a!

Vlado Galić najpoznatiji je po špijunskoj nezakonitoj akciji Kameleon iz 1999. godine
 Bruno Konjevic / CROPIX

Vlado Galić, umirovljeni pukovnik i bivši načelnik uprave SIS-a, bit će jedan od ključnih ljudi predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka za predstojeće lokalne i europske izbore. Galić je, kako je objavio Novi list, dobio poziciju šefa odjela za analitiku u HDZ-ovom izbornom stožeru, a na to ga je mjesto postavio glavni tajnik stranke Milijan Brkić Vaso koji je ujedno i šef Izbornog stožera.

Istraga o Kameleonu

Vlado Galić je najpoznatiji po špijunskoj aferi “Kameleon” - operaciji u kojoj su tijekom 1998. i 1999. sudjelovale hrvatske obavještajne službe s ciljem praćenja rada međunarodnih organizacija u Hrvatskoj poput OESS-a i UNHCR-a te nevladinih udruga, HHO-a i Glasa 99.

Kada je afera izbila u javnost nakon što je o njoj u medijima progovorio Franjo Tot, bivši aktivist HHO-a, Vlada Ivice Račana provela je istragu o Kameleonu. Osnovano je posebno povjerenstvo koje je utvrdilo da su djelatnici koji su sudjelovali u toj operaciji počinili niz nezakonitih radnji. Vojno-stegovni sud pokrenuo je postupak protiv Vlade Galića i još šest dužnosnika SIS-a, ali je u ožujku 2003. sve obustavljeno jer je nastupila zastara.

'DOLAZE MLADE SNAGE, A VAN IDU KORUPCIJA I KRIMINAL' Karamarko nakon izbacivanja Kosor

Galić je potom radio na Vojnom učilištu gdje je predavao predmet Nacionalna sigurnost, a bio je i dio tima za obranu generala Ante Gotovine.

U HDZ-u danas nisu željeli službeno komentirati ekipu iz stožera.

- Vlado Galić nije ni kriminalac, ni lopov. Radio je za hrvatske službe i za svoju zemlju.

Zašto se sada mora stigmatizirati svakoga tko je radio u obavještajnim službama - kazao je jedan član HDZ-a blizak vodstvu stranke. Ipak, brojni HDZ-ovci vrlo sumnjičavo i sa strahom gledaju na ove poteze vrha HDZ-a.

Tvrdi desničar

- Čini se kao da HDZ organizira svoju stranačku službu - komentirao je ironično jedan član stranke i dodao:

- Galić je doveden još prije šest mjeseci i to sa specijalnim zaduženjem - da istraži i prikupi informacije o pojedinim ljudima.

Neki bivši kolege Vlade Galića, s kojima je radio u SIS-u, kažu da je riječ o marljivom čovjeku.

- Bio je korektan i vrijedan suradnik. No, bio je pomalo krut i tvrdi desničar - kazao je o njemu jedan bivši suradnik. Dodao je i kako je Galić puno napravio i u prikupljanju podataka za generala Antu Gotovinu.

Inače, Galić je dragovoljac Domovinskog rata, završio je Ratnu školu, a bio je, kako smo doznali, i nagrađivan. Dok je bio u SIS-u bio je izravno vezan za Markicu Rebića, tadašnjeg pomoćnika ministra za obavještajno-sigurnosne poslove. Angažmanom u HDZ-ovu izbornom stožeru, Galić se tako pridružio “provjerenoj” ekipi glavnog tajnika stranke Milijana Brkića i njegova šefa Tomislava Karamarka.

Kreiranje poruka

Obzirom da je Galić postao šefom analitike, ostaje još vidjeti tko će biti prvi čovjek odjela za kreiranje poruka. U tom kontekstu donedavno se spominjao splitski HDZ-ovac Tomislav Đonlić, no, za sada nije poznato hoće li tako i ostati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 04:56