REJTING STRANAKA

NOVO ISTRAŽIVANJE: ŠTO BI BILO DA SU DANAS IZBORI: HDZ bježi SDP-u, OraH-u pada popularnost

Na desnici se događa "migracija" glasača prema HDZ-u i Hrvatskoj zori
 CROPIX

ZAGREB Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u prva tri dana prosinca, pokazuje zadržavanje visoke prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca SDP i lijevu koaliciju, javlja HRT.

Pri tom je zabilježeno blago povećanje te prednosti. Na desnici se događa "migracija" glasača prema HDZ-u i Hrvatskoj zori, a na ljevici blagi pad izborne podrške OraH-u.

Hrvatski su laburisti stabilizirali izbornu potporu koja je blago porasla u posljednjih dva mjeseca, dok Reformisti nisu iskoristili početni zamah nove stranke.

Na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) HDZ (26,7 posto) je zadržao vrh ljestvice, a ispred SDP-a (21,9 posto) i Oraha (14,6 posto). Na četvrtom je mjestu po prvi put Hrvatska zora s izborom od 3,7 posto. Ovaj je rast pokazatelj ispravne odluke predsjednika stranke da se natječe u utrci za Pantovčak čime je značajno povećao organizacijsku sposobnost stranke, učinio je javno prepoznatljivijom i glasačima poželjnijom.

Na ljestvici s preferencijama koalicija, stranke okupljene oko HDZ-a (31,2 posto) su u vodstvu ispred aktualne vladajuće koalicije lijevog centra s izborom od 24,8 posto na drugom mjestu. Slijede stranačka lista OraH koja je s 15 posto i na ovoj ljestvici zabilježila pad u odnosu na prošlomjesečno mjerenje kad je iznosila 15,7 posto (a prije dva mjeseca 17,4 posto). Savez za Hrvatsku s izborom od 7,1 posto drži četvrto mjesto.

Predsjednik Josipović je i dalje najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 31,8%. Drugo mjesto na ovoj ljestvici drži Mirela Holy (11,5 posto). Kolinda Grabar Kitarović je treća s izborom od 9 posto, a Milan Kujundžić je zadržao četvrto mjesto s izborom od 5,3 posto.

Kad su u pitanju 'negativci', tu je i dalje dvojac Tomislav Karamarko (31,6%) - Zoran Milanović (29,0%) daleko ispred svih ostalih, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:27