ODLAZAK IZ UREDA PREDSJEDNIKA

Novinar Drago Pilsel: Kraj karijere na Pantovčaku nakon 19 dana

Novinar Drago Pilsel mora otići iz Ureda predsjednika nakon što se u kolumni nizom psovki obrušio na kolege
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović morao se riješiti još jednog svog suradnika, trećeg u manje od mjesec dana! Nakon nesuđenog zamjenika predstojnika Ureda Marka Rakara i povjerenika za poljoprivredu Mate Mlinarića, Ured predsjednika ostao je bez pročelnika za analitiku - Drage Pilsela.

- Gospodin Pilsel izrazio je želju da se u budućnosti nastavi baviti novinarstvom, a ne radom u Uredu predsjednika - priopćeno je danas kratko iz Josipovićeva ureda.

Ponudili častan izlaz

Pilselova karijera na Pantovčaku završila je samo 19 dana nakon što ga je Josipović predstavio kao pročelnika za analitiku, a lako se može zaključiti kako je tome “kumovala” kolumna koju je Pilsel u utorak objavio na jednom lokalnom portalu, u kojoj se prostim i uvredljivim izrazima obrušio na neke kolumniste.

Još u utorak je Ured predsjednika na taj istup reagirao vrlo mlako, pravdajući se da njegovi stavovi ni na koji način ne odražavaju stavove Ureda te kako Pilsel nije savjetnik već službenik. Danas je, međutim, šef države ipak zaključio da Pilsel ne može biti njegov suradnik. Prema svemu sudeći, ponudili su mu častan izlaz budući da ne spominju njegovu smjenu, već navode kako je njegova želja da se posveti novinarstvu.

Pilsel nam je objasnio kako on nije podnio nikakvu ostavku niti je smijenjen jer nije niti bio imenovan.

Nisu me zaposlili

- Istina je da me je predsjednik Josipović predstavio kao pročelnika ureda za analitiku, no ja to formalno nisam postao jer me nije imenovao niti sam potpisao ugovor. Isto tako, još uvijek nije ustrojen Ured za analitiku - rekao je Pilsel dodajući da na Pantovčaku nije bio zaposlen pa stoga nije niti primao plaću.





- Upravo zato jer se nisam uspio izboriti za svoj status, odlučio sam se za novinarstvo - istaknuo je. Na pitanje bi li objavio spornu kolumnu da je bio zaposlen u Uredu, nije želio odgovoriti.

- Nisam nikada bio zaposlen na Pantovčaku, pa ne mogu reći bih li i u tom slučaju nastavio pisati - rekao je te najavio novu, još “žešću”, kolumnu. Josipoviću se na svemu zahvalio.

- Predsjednik je dobar čovjek i zahvalan sam mu jer mislim da smo u kampanji napravili dobar posao - poručio je.

Pilselovo imenovanje je inače i prije ove sporne kolumne bilo problematizirano budući da je riječ o čovjeku koji je, prema vlastitom priznanju, kao “pijani 16-godišnjak” razbio prozore na jednoj sinagogi u Buenos Airesu.

No, Ivo Josipović ga je branio tvrdeći kako je “Pilsel korigirao svoje stavove i danas je jedan od većih zagovornika ljudskih prava”.

I oni su morali otići

Marko Rakar

Trebao je postati zamjenik predstojnika Ureda predsjednika, no na sam dan Josipovićeve inauguracije morao se povući. Mediji su otkrili da je Rakar zbog propasti svoje tvrtke državi ostao dužan nešto više od milijun kuna poreza i doprinosa. Rakar je radio u Josipovićevoj kampanji i on je znao za njegove dugove, no odrekao ga se kada je presuda o dugu postala pravomoćna.

Mato Mlinarić

Manje od šest sati trajala je Mlinarićeva karijera na Pantovčaku. U podne je predstavljen kao povjerenik za poljoprivredu, a navečer je stiglo priopćenje da to više nije jer “nije dostavio bitne dijelove svoje biografije”. Otkriveno je da Mlinarić ima kaznene prijave i sudske presude zbog uzimanja poljoprivrednih poticaja na koje nije imao pravo. Josipoviću su ga predložile udruge seljaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 05:37