STROŽI PROPISI

NOVI ZAKON POKREĆE NOVI VAL STEČAJEVA Propadaju tvrtke IvićaPašalića, Mate Granića, Vladimira Zagorca, premijerovog brata...

Jutarnji istražio kako će odredbe novog Zakona o stečaju promijeniti poduzetničku sliku u Hrvatskoj
 CROPIX

Račun tvrtke Modestus d.o.o., u kojoj je direktor premijerov brat Krešimir Milanović, u blokadi je više od 800 dana i tvrtka nema zaposlenih, pa zadovoljava uvjete za stečaj prema novom Stečajnom zakonu o kojem je jučer, na prijedlog Vlade premijera Zorana Milanovića, raspravljao Sabor. Prema prijedlogu, novi zakon bi na snagu trebao stupiti 1. srpnja.

Posebni slučajevi

Država će nakon toga po službenoj dužnosti pokrenuti gotovo 15 tisuća stečajeva tvrtki koje nemaju nijednog zaposlenog i u dugotrajnoj su blokadi računa, a do proljeća 2016. u takav bi stečaj trebala poslati ukupno 19.000 tvrtki sa 8838 zaposlenih, koje su dužne 19,8 milijardi kuna.

U prvom valu u stečaj će blokirane tvrtke bez ijednog zaposlenog, čija su ukupna dugovanja 14,8 milijardi kuna, a nakon što se one počiste, i sve nove koje za 120 dana ne uspiju odblokirati svoj račun.

Premijerov brat, kako nam je sam ispričao, nije uspio u građevinskom biznisu, zemljište u Dubrovniku na kojem je planirao gradnju stanova je pod ovrhom, a računi tvrtke Modestus, koja je trebala graditi stanove, pod blokadom su od prosinca 2012. godine. No, iako će se prve na udaru naći tvrtke bez zaposlenih, pošteđene neće biti ni one u blokadi sa zaposlenima, jer njima od 1. srpnja počinje teći rok od 120 dana za izlazak iz blokade. U stečaju bi se tako uskoro mogle naći tvrtke: Mate Granića, Ivića Pašalića, Štefanije Balog, nekadašnje bliske suradnice Stipe Mesića, pa tvrtka Sunčice Lalić, a i ona Vladimira Zagorca.

Od uspjeha do duga

Stečaj slijedi i za tvrtku Imelda Media Grupa Adria d.o.o. Marka Perice, u kojoj je nekada radio SDP-ov saborski zastupnik Ivan Račan, ali ju je napustio puno prije nego što je zapala u financijske probleme. Računi te tvrtke u blokadi su više od 1400 dana i tvrtka ima porezni dug u visini od 22,9 milijuna kuna.

Auto centar Đačić također je u blokadi računa više od 1500 dana, a porezni dug iznosi 4,2 milijuna kuna.

Zanimljivo je i kakve se sve tvrtke pojavljuju među blokiranima, primjerice zagrebačka tvrtka Mazalica d.o.o. koja je 2012. godine prijavila jednog zaposlenog te prihod od 20 milijuna kuna danas je na popisu poreznih dužnika s iznosom od 53,9 milijuna kuna. Račun tvrtke je u blokadi 627 dana. Problema s blokadom računa ima i konzultant Mate Granić, čija je tvrtka Magra d.o.o. u blokadi više od 500 dana. Tvrtka je za 2014. godinu prijavila prihod od 200-tinjak tisuća kuna te tri zaposlena. Dugo su već blokirani računi tvrtke Arhitektonski studio u kojoj je nekad radio bivši predsjednik Stjepan Mesić, a čija je direktorica njegova nekadašnja suradnica Štefanija Balog. Račun tvrtke je blokiran više od 1500 dana, a porezni dug iznosi oko 670 tisuća kuna.

Poznati dužnici

Blokiran je i račun tvrtke Odra servis u kojoj je direktor Ivić Pašalić, no osnivač te tvrtke je tvrtka Kapital Konzaltig, koja je bila u predstečajnom postupku. Račun je blokiran više od 400 dana. Zanimljivo je da u sudskom registru i dalje egzistiraju tvrtke preko kojih je poslove svojedobno vodio i Vladimir Zagorec. U njima je nekada direktor bio Roman Binder, ali primjerice u tvrtki PZ Ulaganja danas je direktorica Elisabeth Rech, austrijska odvjetnica Vladimira Zagorca. Ta tvrtka bilježi porezni dug, nema zaposlenih, račun joj je blokiran više od 1500 dana, pa bi se moglo reći da i ona zadovoljava uvjete za stečaj.

Prema novom zakonu, ako se direktori i vlasnici tvrtke ogluše na zakonsku obvezu, stečaj će po službenoj dužnosti pokrenuti država, ali na njihov trošak.

Rok od osam dana

Fina će dobiti rok od osam dana da pokrene stečaj nad tvrtkom koja je u blokadi dulje od 120 dana. Predujam od 20 tisuća kuna i još tisuću za stečajni fond naplatit će se od direktora, članova nadzornog odbora ili osnivača tvrtke, ako treba i iz njihove privatne imovine. Imena blokiranih tvrtki bit će javno objavljena na mrežnoj stranici sudova, zajedno s osnovnim podacima o njihovim vlasnicima i svim postupcima koji će se voditi u okviru stečaja, uključujući iznos naknade za stečajnog upravitelja. Novost je i da će u stečaj tvrtke koje tri mjeseca uzastopno ne isplate plaće, a prema podacima Porezne uprave tri mjeseca zaredom plaće nisu isplatili, u siječnju, veljači i ožujku ove godine, primjerice 3. maj, Adria čelik, Adria kamen, Kaštelanski staklenici, Konstruktor inženjernig i Prvi maj.

No, rok od 120 dana za blokran račun i tri mjeseca za neisplatu plaće svim kandidatima za stečaj počinje teći 1. srpnja, odnosno od dana kada novi zakon o stečaju stupi na snagu.

Tvrtke na sudu još gomilaju dugove

Uvjete za stečaj zadovoljavaju, primjerice, i tvrtke Fimi-Media Nevenke Jurak koja čeka pravomoćnost presude u aferi nazvanoj po njezinoj tvrtki, a i tvrtka bivšeg premijera Ive Sanadera. Te tvrtke su do pravomoćnosti presude pod blokadom Županijskog suda, stoga je upitno može li ih se poslati u stečaj. No, one u međuvremenu nagomilavaju porezni dug, primjerice Fimi-Media je trenutno dužna više od sedam milijuna kuna poreza, a u blokadi je više od 1500 dana. Sanaderova Alija savjetovanje također bilježi porezni dug od 1,2 milijuna kuna, a račun je u blokadi više od 1300 dana i tvrtka nema zaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:37