UBRZAVA SE PROCEDURA

NOVI ZAKON O STRATEŠKIM INVESTICIJAMA, GRČIĆ: 'Ovo je revolucionaran zakon!', MILANOVIĆ: 'Hm, i nije baš!'

Ovo je revolucionarni zakon, ocijenio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Provedba starteških investicijskh projekata u Hrvatskoj konačno bi se trebala ubrzati. Vlada je, naime, s današnje sjednice, nakon poduljeg oklijevanja, u Sabor uputila prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima.

Tim se zakonom, ocijenio je Alen Leverić, zamjenik ministra gospodarstva, znatno ubrzavaju procedure za pokretanje ključnih investicijskih projekata, a time i investicijskog ciklusa u hrvatskom gospodarstvu općenito. Njime se definiraju postupci, način provedbe i stavljanje projekta u funkciju. Tako će, primjerice, javna tijela imati rok od 15 dana za provedbu svih potrebnih procedura vezanih uz stratešku investiciju, uz mogućnost produljenja tog roka zajoš 15 dana. Ako ni do tada ne izdaju sve potrebne dozvole, država će penalizirati vlastita tijela i službenike.

- Ovo je revolucionarni zakon, ocijenio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Uvjet da bi neki investicijski projekt Vlada proglasila strateškim je da je on zapisan u dokumentima prostornog uređenja. Vrijednost projetka mora biti najmanje 150 milijuna kuna, osim u dva slučaja. Naime, projekti za koje postoji mogućnost sufinanciranja iz fondova EU mogu biti upola „tanji“, odnosno vrijedni 75 milijuna kuna, dok projekti na otocima i u od države potpomognutim područjima mogu vrijediti i samo 20 milijuna kuna. Svima njima jamči se poseban državni angažman: ukoliko ih Vlada proglasi strateškim investicijskim projektima, ubrzat će im se procedura izdavanja dozvola.

„Ovo je velik doprinos poboljšanju investicijske klime. Po prvi puta imamo nešto što kroz gospodarsku diplomaciju možemo pokazati“, istakla je prva potpredsjednica Vlade i šefica diplomacije Vesna Pusić.

Za ministra turizma Darka Lorencina, koji je kao pomoćnik ministra gospodarstva radio na ovom zakonu, Zakon o strateškim investicijskim projektima usporediv je s autocestom. On predstavlja dobar okvir za jačanje investicijske klime i pokretanje investicija u Hrvatskoj.

„Hm, možda ovo ipak nije revolucionaran zakon, ali ipak je veliki korak naprijed“, ocijenio je premijer Zoran Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:25