KADROVSKA KRIŽALJKA

Novi šef HDZ-a smjenjuje sve Kosoričine ljude: Karamarko ne želi Bačića, Čobankovića i Milinovića

Od svih funkcija koje obnaša u Saboru, Jadranki Kosor uskoro bi moglo preostati samo članstvo u Antikorupcijskom vijeću
 Damjan Tadić / CROPIX

Od svih funkcija koje obnaša u Saboru, Jadranki Kosor uskoro bi moglo preostati samo članstvo u Antikorupcijskom vijeću.

Vrh stranke uvjeren je da ostanak Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa na najvećim državnim funkcijama koje su u rukama HDZ-a ne bi bio u skladu s raspoloženjem stranačkog članstva koje ih je na izbornom saboru ponizilo malim brojem glasova.

No, i ostale funkcije u Saboru koje obnašaju zastupnici HDZ-a uskoro bi mogle doći na red za rošade. Teško je vjerovati da bi Josip Đakić, jedan od najodanijih suradnika Jadranke Kosor, mogao ostati na mjestu predsjednika Odbora za ratne veterane.

Slična sudbina vjerojatno će zadesiti i Branka Bačića na čelu Odbora za zaštitu okoliša te aktualnog šefa Odbora za poljoprivredu Petra Čobankovića.

I Darko Milinović, potpuno marginaliziran nakon nevjerojatno lošeg rezultata na unutarstranačkim izborima, teško može opstati na čelu Odbora za obitelj, mladež i sport.

Odani suradnik

Kad je riječ o tri HDZ-ova promatrača u Europskom parlamentu, sigurno je da tu “provjeru” Frano Matušić ne može proći.

Očekuje se da će ga zamijeniti Davor Ivo Stier. Odan suradnik najprije Ive Sanadera, pa Jadranke Kosor, a sada i Tomislava Karamarka nastavlja obavljati stranačku funkciju međunarodnog tajnika.

Na skliskom je terenu i Kosoričin kandidat za zamjenika predsjednika stranke Andrej Plenković, iako u nekim krugovima HDZ-a govore da ga Karamarko smatra “korektnim profesionalcem” i da ima šansu za opstanak.

Posebno stoga što, kad su šefovi u pitanju, nije sentimentalan, pa lako konvertira. Davor Božinović jedini je siguran u svojoj promatračkoj fotelji kao “potpuno neovisan stranački vojnik”.

Moraju dati ostavke

Novo vodstvo HDZ-a, kako se neslužbeno doznaje, razmišlja i o osvježenjima u saborskim klupama . Karamarko bi navodno u Saboru rado vidio neke od potpredsjednike stranke, među kojima su Dražen Bošnjaković i Josipa Rimac.

No, da bi se to i realiziralo, troje aktualnih zastupnika mora dati ostavke.

Među kandidatima za odlazak iz Sabora su Ivanka Roksandić iz 6. te Branka Juričev Martinčev iz 9. izborne jedinice, ali one, barem zasad, o tome ne razmišljaju.

‘To nije moj mandat’

- Nitko mi to nije spominjao, ali kada bi takav prijedlog i došao, o njemu bih jako dobro razmislila. Osim toga, to i nije moj mandat, nego mandat Vesne Škare Ožbolt - rekla je zastupnica Ivanka Roksandić, a B. Juričev Martinčev kazala je da joj nitko u stranci nije spominjao takav scenarij.

- Ne znam ništa o tom planu. Meni nitko ništa nije rekao - ustvrdila je gradonačelnica Vodica koja u Saboru sjedi na mjestu župana šibensko-kninskog Gorana Pauka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:30