ISTRAŽIVANJE IPSOS-a

NOVI REZULTATI ANKETE Nakon obrađenih pet izbornih jedinica dvije vodeće koalicije nekoliko dana uoči izbora vode mrtvu trku

Nova TV je objavila rezultate velike ankete Ipsos Pulsa za 4., 8. i 10. izbornu jedinicu
 CROPIX

Velika predizborna anketa koju je agencija Ipsos Puls provela za Dnevnik Nove TV na uzorku od oko 400 građana u svakoj izbornoj jedinici daje još razloga za vjerovati kako će rezultat izbora biti iznimno tijesan.

U utorak su objavljeni rezultati za 4., 8. i 10. izbornu jedinicu, u kojima bi se razlika između dvije vodeće koalicije mogla svesti na samo jedan mandat.

U 4. izbornoj jedinici HDZ-ova koalicija (35%) osvaja 6 mandata, a SDP-ova (30%) 5 mandata, dok HDSSB-u (11%) idu 2 mandata. MOST (5%) bi mogao osvojiti jedan mandat, kao i Živi zid (5%). Ukoliko i MOST i Živi zid osvoje po mandat, HDSSB bi mogao ostati sa samo jednim zastupnikom.

U 8. izbornoj jedinici, Hrvatska raste (43%) osvaja sigurnih 7 mandata, dok Domoljubna koalicija (16%) osvaja 3. IDS (17%) osvaja 3 mandata, a MOST (6%) 1. No, moguće je da po jedan mandat HDZ-a i IDS-a odu u ruke Živog zida (5%) i liste Milana Bandića (4%).

U 10. izbornoj jedinici, HDZ-ova Domoljubna koalicija (38%) osvaja 7 mandata, SDP-ova koalicija Hrvatska raste (29%) osvaja 5 mandata, dok MOST-u nezavisnih lista idu 2 mandata (15%). Dva mandata su granična, od kojih bi jedan mogao otići u ruke Živog zida, a jedan dodatni MOST-u.

Nakon rezultata u ove tri izborne jedinice te u dvjema jedinicama za koje su rezultati objavljeni u ponedjeljak, u Hrvatskom bi saboru koalicija Hrvatska raste imala 30, Domoljubna koalicija 29, MOST 5, IDS 3, HDSSB 2, a Živi zid 1 mandat.

Za usporedbu, prema anketi agencije Promocija plus za RTL, koja je nedavno provedena na uzorku od tisuću građana u svakoj izbornoj jedinici, u 4. izbornoj jedinici Domoljubna koalicija osvaja 7 mandata (6 fiksnih, jedan može otići HDSSB-u), koalicija Hrvatska raste dobiva pet, a HDSSB dva mandata.

U 8. izbornoj jedinici , rezultati se poklapaju kada je riječ o glavnim takmacima - Hrvatska raste osvaja 7, Domoljubna koalicija i IDS po 3 mandata. Prema Promociji plus, granične mandate imaju MOST i stranka Milana Bandića.

U 10. izbornoj jedinici Domoljubna koalicija osvaja 7, Hrvatska raste 6, a Most 1, s tim da Most ima i šansu osvojiti još jedan mandat na račun SDP-ove koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:48