IVAN RADIĆ

Novi osječki gradonačelnik: ‘Neće biti sječe glava, a Vrkić će ovdje uvijek biti rado viđen gost‘

Vrkić je istaknuo kako je novoj Gradskoj upravi predao pisano izvješće na 103 stranice, u kojem se objašnjava što je učinjeno
Ivan Radic i Ivan Vrkić
 Vlado Kos/Cropix

"Soba ti je slobodna. Možeš otići sa svojim suradnicima i tamo razgovarati", riječi su kojima je nakon službene primopredaje, dosadašnji gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i neformalno prepustio svoj ured u Kuhačevoj 9 novoizabranom HDZ-ovom gradonačelniku Ivanu Radiću. Najstariji unazad 30 godina, prepustio je svoju fotelju najmlađem gradonačelniku u povijesti Osijeka, a prije toga predao mu je pisano izvješće na 103 strane u kojem je ispisano sve učinjeno u zadnje četiri godine.

- Ja sam zadnje dvije godine bio bolestan, ali ništa se nije radilo bez telefonskog dogovora sa mnom, pa sam za sve dobro ja odgovoran, a kriv za sve loše napravljeno. Najvažnije je da smo stvorili pretpostavke za normalan razvoj započetih projekata. Sugerirao sam novom gradonačelniku da završi sve što smo mi počeli, kao i župana Ivana Anušića da mu pomogne svojim autoritetom za završetak državnih projekata. Stvorili smo i mirnu situaciju u gradskoj politici, što je također jako važno – rekao je Vrkić, dok mu se zahvalio na osmogodišnjem upravljanju Osijekom, kao i zamjenicima Borisu Piližoti i Žani Gamoš, koji su oboje aktivirali opciju 6+6 mjeseci plaće, a Piližota je naglasio da se ne vraća u HZMO iako bi mogao "jer ne želim da ispadne kako se negdje vraćam kao uhljeb".

Radić je najavio nastavak započetih projekata, ali i pokretanje novih te pozvao Vrkića i na daljnju suradnju.

- Gradonačelnik će sa svojim iskustvom i znanjem ovdje uvijek biti rado viđen gost i siguran sam da će nam pomoći svojim savjetima – rekao je Radić, koji se tako s Vrkićem razišao u miru i s dobrom perspektivom da u budućnosti i surađuju.

Nas je, pak, zanimalo što bi Vrkić savjetovao Radiću kada ga oporba napadne zbog, primjerice, komaraca, kao što su njega napadali i to upravo iz HDZ-a.

- Neki dan sam pročelnicima rekao da sam sretan što ja odlazim, a dolaze komarci. Njih će uvijek biti, ali Grad je uvijek izdvajao puno novca, no to trebaju učiniti i drugi, a prije svega mora se urediti stanje u Kopačkom ritu, što će potrajati nekoliko godina. Radiću savjetujem da ne bude naivan i da ne vjeruje nekim našim znanstvenicima kojima smo dali lovu, a o komarcima nemaju pojma – rekao je Vrkić, koji se sada opet vraća u mirovinu i „gledanju kaubojskih filmova” i to baš na 50. obljetnicu Hrvatskog proljeća, koje je označilo i njegove početke bavljenja politikom.

- Sretan sam što je kraj mog mandata, jer ne mogu sam sebe više pratiti. Imam u glavi više ideja, nego u nogama koraka. Čini mi se da mi je mozak jedini resurs, jer mislim da sam najmanje udaren u glavu, ali dok ne saznam u kakvom sam stanju gledat ću samo kaubojske filmove – poručio je Vrkić.

Radić je, pak, ponovio da u gradskom sustavu neće biti 'sječe glava'.

- Za ponedjeljak sam sazvao sastanak sa svim pročelnicima te direktorima gradskih tvrtki. Danas će svatko od njih dobiti jedan upitnik kojeg će ispuniti, a koji se tiče projekata, njihove faze, cijene, planova... Na temelju toga ćemo donositi daljnje odluke – rekao je novi gradonačelnik, koji još nije odlučio hoće li zamrznuti svoj mandat u Saboru.

Vrkiću, kojega je nazvao doajenom osječke i hrvatske politike posebno istaknuvši njegove zasluge za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, se zahvalio i župan Anušić, koji je najavio suradnju Grada i Županije.

- Moramo se tako ponašati, jer će samo tako i Vlada shvatiti naše potrebe i prioritete. Vidim samo odlične stvari za Osijek, nove vizije, ideje i energiju. Tu sam da pomognem, da budemo partneri u projektima. Pogrešno je razmišljanje kako ovaj grad i ovaj kraj nemaju budućnost, ali mi ćemo promijeniti i takve teze, jer one naprosto nisu istinite – rekao je Anušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:53