PREGRUPIRANJE

NOVI ODNOS SNAGA U DOMOLJUBNOJKOALICIJI 'Na moguće nove izboreidemo s HSS-om, HSP AS-om, Hrastom i HSLS-om. I to tim redom!'

U koaliciji Hrvatska raste vjerojatno će sve ostati po starom jer četiri stranke smatraju da su osvojile mandata koliko i glasova
 Tomislav Krišto / CROPIX

Budemo li išli na nove parlamentarne izbore, HDZ će u tom slučaju sigurno revidirati svoje koalicijske odnose - doznajemo iz izvora u HDZ-u u kojem kažu da su s obzirom na rezultate ovih izbora analizirali osvojene glasove pojedinih partnera Domoljubne koalicije i da su ih neki od njih ugodno iznenadili, a neki neugodno. Neslužbeno doznajemo kako smatraju da bi na novim izborima, dođe li do njih, najviše smisla imala koalicija: HSS, HSP dr. Ante Starčević te Hrast i HSLS.

Podcjenjuju nas!

- I to točno tim redoslijedom - ističe naš sugovornik. Jer HSLS je, primjerice, osvojio tek 7567 preferencijalnih glasova, dok je Hrastu pripalo 8792. Stoga u HDZ-u, neslužbeno doznajemo, smatraju da je HSLS “nabildan”, a zapravo je, prema rezultatima, jači Hrast. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor jučer nam je kazao kako ne vidi razloga da Domoljubna koalicija, dođe li do novih izbora, na njih ne izađe u istom sastavu.

- Nismo još razgovarali o tome, ali ne vidim razloga da ne bude tako - kazao je Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a.

Ladislav Ilčić, šef Hrasta, pak, kaže da ih često podcjenjuju, a razlog je tome, smatra, to što su rijetko prisutni u medijima.

- Nismo još raspravljali o novim izborima, mislim da ćemo biti u istom sastavu dođe li do novih izbora, ali trebamo prvo raspraviti unutar stranke - kazao je Ilčić, predsjednik Hrasta.

U HDZ-u su, neslužbeno doznajemo, analizirali i one koji nisu baš pridonijeli rezultatu, primjerice, Blokirane, smatraju HDZ-ovci, birači nisu uopće prepoznali jer su priskrbili samo 758 glasova, a loš je rezultat ostvario i Blok umirovljenici zajedno koji je osvojio samo 1165 glasova. Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a, kaže da su oni svoje birače pozivali da glasaju za listu, a ne za njih.

Mi smo spremni

- Nije mi poznato da u HDZ- u nisu zadovoljni našim rezultatom. Trenutačno imamo koaliciju, a dok je ne raskinemo, ona je aktualna - kaže Špika, predsjednik BUZ-a, koji kaže da su upravo oni inicijatori same koalicije jer su je oni predložili HDZ-u.

U SDP-u uopće nisu htjeli komentirati moguće nove izbore već su samo rekli da su spremni ako do njih dođe.

Ako se pita Hrvatsku narodnu stranku, koja je bila glavni partner SDP-a u Vladi, ništa ne treba promijeniti u izbornom sporazumu pod kojim su zajedno nastupili socijaldemokrati, HNS, HSU i Laburisti. Srećko Ferenčak, glavni tajnik HNS-a, iznio je precizne pokazatelje vezane uz preferencijalne glasove, koji sugeriraju da su sve četiri stranke osvojile onoliko mandata koliko i glasova.

- HNS je dobio 84.000 preferencijalnih glasova i na temelju toga pripalo bi nam deset, a osvojili smo devet mandata. SDP je ‘zaradio’ 44, a osvojio 42. Malo bolje su prošli Laburisti s tri zastupnika dok im po preferencijalnim glasovima pripadaju dva, te HSU koji ima dva, a inače bi imao jednog zastupnika. Ovi rezultati pokazuju da je sporazum bio fer i nema smisla mijenjati ga i stvarati probleme u stabilnoj koaliciji kakva je Hrvatska raste - rekao je Ferenčak.

On misli da neće biti izbora i nudi originalni argument:

- Kada ovi iz Mosta uđu u Sabor i nađu se pod svjetlima reflektora, više neće htjeti izići van. Umjesto da riskiraju propast na ponovljenim izborima, na kraju će se nekome prikloniti i pomoći u formiranju vlasti.

Vrijeme za razgovor

I u Hrvatskim laburistima bi na nove izbore izišli po starim koalicijskim pravilima.

- Mislim da bi to bilo moralno i dosljedno, kako prema Laburistima tako i našim biračima - smatra Nansi Tireli, čelnica Hrvatskih laburista.

Razlozi zašto se ona zalaže za nepromjenjivost postojećeg koalicijskog sporazuma prilično su jasni. Laburisti su na izborima izvukli maksimum i osvojili čak tri saborska mandata te zadržali status parlamentarne stranke, što samostalno ne bi uspjeli.

Na pitanje kakav će biti rasplet pregovora, Nansi Tireli odgovara da nije optimist. - Prilično sam sigurna da nas očekuju novi izbori - kaže Nansi Tireli. U HSU-u, misle da do novih izbora neće doći i da će neke stvari biti jasnije nakon današnje sjednice Sabora, ali ako do njih i dođe, smatraju da je koalicija Hrvatska raste dobitna kombinacija.

- Riječ je o sjajnoj koaliciji, koja će ne samo opstati, nego i napredovati. Očekujem da neće doći do novih izbora, a volio bih da sada konkretnije razgovoramo - kaže Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:47