JOŠ JEDAN POKUŠAJ

Novi natječaj za brodogradilišta kreće na Sveta tri kralja

Osim Brodotrogira i BSO-a, u pokušaj privatizacije iz drugoga kruga ulaze i pulski Uljanik, riječki 3. maj, Brodogradilište Kraljevica i Brodosplit
 Davor Žunić/CROPIX

Novi natječaj za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta raspisat će se 6. siječnja sljedeće godine, na dan koji je blagdan u Hrvatskoj i u većini europskih zemalja, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

U pokušaj privatizacije iz drugoga kruga ide svih šest velikih hrvatskih škverova. Naime, Banski su dvori jučer i službeno odbacili ponude za kupnju Brodotrogira i splitskoga BSO-a, koje su stigle u prvom krugu.

Radi se, podsjetimo, o ponudi tvrtke More Trogir za kupnju dionica Brodotrogira, na čijem je zemljištu ulagač htio graditi stambeno-poslovno-turistički kompleks, te o ponudi Adria-Mar za preuzimanjem BSO-a, u kojem bi se potom gradili brodovi za obalnu stražu, među ostalim i za libijskog vođu pukovnika Moamera el-Gadafija.

Prema riječima novog ministra gospodarstva Đure Popijača, povjerenstvo Hrvatskog fonda za privatizaciju krajem listopada je zaključilo da te dvije ponude ne zadovoljavaju tražene uvjete, pa ih je Vlada danas odbacila.

Osim Brodotrogira i BSO-a, u pokušaj privatizacije iz drugoga kruga ulaze i pulski Uljanik, riječki 3. maj, Brodogradilište Kraljevica i Brodosplit. Nove uvjete pod kojima će se privatizirati, a za koje se očekuje da će biti znatno labaviji od onih u prvom krugu, Vlada mora dogovoriti s Europskom komisijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:04