NIJE ZABORAVIO KORIJENE

NOVI NADBISKUP CHICAGA 'Dragi Hrvati, nadam se da ćete me počastiti dobrom sarmom'

CHICAGO - Vijest da je novim čikaškim nadbiskupom imenovan svećenik porijeklom iz Hrvatske, biskup Blase Cupich, snažno je odjeknula u hrvatskoj zajednici u SAD-u.

Lokalna televizijska postaja CBS 2 intervjuirala je velečasnog Joea Grbeša, kustosa hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi, koji je rekao da ga je papa Franjo iznenadio odlukom da za novog nadbiskupa imenuje Cupicha, trenutno biskupa u Spokaneu u saveznoj državi Washington.

'Davno smo se upoznali. Vrlo je društven, jednostavan, vrlo nježna duša. Ljudi ga odmah zavole. Toga se sjećam', rekao je Grbeš.

Otkrio je da Cupich, za kojeg se očekuje da će, nakon što njegov prethodnik Francis George navrši 80 godina života, biti imenovan i kardinalom, jako drži do svog hrvatskog porijekla pa je tako u ožujku posjetio crkvu svetog Marka u Vinici, u Varaždinskoj županiji, u kojoj je 1901. godine krštena njegova baka.

Sam Cupich je na konferenciji za novinare govorio o svojoj želji da uspostavi bolje kontakte s ljudima istočnoeuropskog porijekla na području Chicaga.

'Posebice bi mi bilo drago ako imaju dobru sarmu, to vam je rolani kupus, i poviticu, odnosno štrudlu s lješnjacima. Sada sam siguran da će me zatrpati time', rekao je kroz smijeh novoimenovani nadbiskup.

Velečasni Grbeš za CBS 2 kaže da će u Chicagu sasvim sigurno biti obilje sarme i povitica. 'Mislim da će mu prirediti veliku dobrodošlicu', dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:20