ZLATKO HASANBEGOVIĆ

NOVA SPORNA IZJAVA MINISTRA KULTURE Obrušio se na komemoraciju u Jasenovcu, osvanula i nova grupa podrške, osnivači spominju vrane i šišmiše

 Facebook

Svako malo procure zabrinjavajuće izjave novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Posljednja u nizu njegova je izjava iz proljeća 2015. u kojoj je doveo u pitanje pokroviteljstvo Republike Hrvatske nad komemoracijom u Jasenovcu, zloglasnom logoru u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

“Problem je državno pokroviteljstvo nad takvim događajima i, zapravo, ono što se iz godine u godinu događa, a zašto se optužuje bleiburška komemoracija, a to se upravo događa na jasenovačkoj komemoraciji. Dakle, na njoj se ne komemorira žrtva, ne osuđuje počinitelj zločina, već se ona zloupotrebljava za rehabilitaciju jugoslavenskoga komunizma koji sam po sebi, u sebi, u svojem temelju, ima zločin”, izjavio je u svibnju prošle godine Zlatko Hasanbegović kod Velimira Bujanca u emisiji “Bujica”.

Tada je Hasanbegović bio marginalni povjesničar, čiji stavovi nisu zanimali gotovo nikoga. Sada je član hrvatske Vlade i otvara se pitanje mogu li u vlasti biti osobe koje su iznosile ovakve prijedloge. Dodatni problem je što Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac i izbor tamošnjeg vodstva spadaju pod djelokrug Ministarstva kulture, koje je preuzeo Hasanbegović.

Prema službenim podacima, u Jasenovcu je ubijeno između 80.000 i 100.000 ljudi, većinom Srba, ali i Židova, Roma, Hrvata, pa čak i grupa slovenskih katoličkih svećenika. Ali za ministra kulture “državno pokroviteljstvo nad komemoracijom za žrtve ustaškog logora smrti u Jasenovcu predstavlja ‘problem’ jer se ne komemorira žrtva, ne osuđuje počinitelj zločina, već se ona zloupotrebljava za rehabilitaciju jugokomunizma”.

Djelatnost Spomen-područja Jasenovac određena je Zakonom o Spomen-području Jasenovac gdje stoji:

“Radi očuvanja trajne uspomene na žrtve fašističkog terora i borce Narodnooslobodilačkog rata stradale u Drugom svjetskom ratu u koncentracijskim logorima Jasenovac i Stara Gradiška, kao i radi očuvanja tekovina antifašizma, ovim Zakonom proglašava se Spomen-područje Jasenovac”.

Velikosrpska propaganda desetljećima je plasirala podatke o 700 tisuća žrtava jasenovačkog logora, a slične tezu još uvijek zastupa vrh Srpske pravoslavne crkve. Istina je drukčija - postoje dokazi o 83.000 ubijenih, što je strašno, ali desetak puta manje nego što se tvrdilo. Međutim još niti jedan ministar nije predlagao da Hrvatska prestane biti pokrovitelj u Jasenovcu. Tek je Franjo Tuđman predlagao da Spomen-područje Jasenovac bude prenamijenjeno u spomenik svim žrtvama Drugoga svjetskog rata, čime je pokušao “miksati” kosti žrtava fašističkog terora i njihovih krvnika, ali je odustao pod pritiskom SAD-a i Izraela.

“Sigurno nećemo ukinuti državno pokroviteljstvo nad komemoracijom u Jasenovcu”, decidiran je odgovor koji smo dobili u Vladi. Ali izgleda da još uvijek nije upitan Hasanbegovićev status, unatoč ovakvim izjavama iz nedavne prošlosti.

“To je bezvezna izjava, kao i ona da je antifašizam floskula”, kratko je za Jutarnji list izjavila povjesničarka Nataša Mataušić.

Grupa ima već preko 16.500 članova

O polariziranosti hrvatske javnosti oko novog ministra kulture svjedoči i Facebook stranica ‘Potpora Zlatku Hasanbegoviću’.

Ona je u manje od dva tjedna već prikupila više od 16.500 članova. Od toga se samo prekjučer u tu grupu učlanilo više od 1000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:38