REAGIRAO LINIĆ

Nova psihološka granica: Vlada Zorana Milanovića cijenu benzina branit će na - 12 kuna

Iako ministar financija Slavko Linić smatra kako je najavljen rast cijena goriva za oko 20 lipa, ogromno opterećenje i za građane i za industriju, Vlada neće intervenirati u cijenu goriva sve dok cijena benzina eurosuper 95 ne poraste za još oko 1,5 kuna
 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Vlada Zorana Milanovića cijenu benzina branit će na 12 kuna. Tek ako bi se cijena približila tom iznosu, intervenirali bi smanjenjem trošarina. Iako ministar financija Slavko Linić smatra kako je najavljen rast cijena goriva za oko 20 lipa, ogromno opterećenje i za građane i za industriju, Vlada neće intervenirati u cijenu goriva sve dok cijena benzina eurosuper 95 ne poraste za još oko 1,5 kuna.

- Sigurno je ogromno opterećenje povećanje cijena goriva, ne samo za građane nego i za gospodarstvo i takvo kretanje cijena je nešto što će vlada vjerojatno razmotriti što da učini. Vrlo problematična cijena je 12 kuna za litru benzina i to je nešto što će nas tjerati na određena rješenja - kazao je ministar Slavko Linić.

Iz njegove izjave može se iščitati da će Vlada reagirati smanjenjem trošarina kad cijene zaprijete očito novoj psihološkoj granici od 12 kuna.

Prije nešto manje od godinu dana Vlada Jadranke Kosor branila je dvije kune nižu psihološku granicu rezanjem trošarina na gorivo za 15 lipa na izvanrednoj sjednici Vlade u ožujku 2011. Otada, u cijeni litre benzina na trošarine otpada 2,95 kuna, dok je udjel trošarina u litri diesela 2,05 kuna.

To smanjenje za 15 lipa, na godišnjoj je razini je iz državnog proračuna "isisalo" oko 300 milijuna kuna, odnosno oko 25 milijuna kuna mjesečno.

Informaciju o povećanju cijena goriva potvrdilo je i Ministarstvo gospodarstva, javlja HRT, koje je objavilo najvišu razinu maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 21. veljače do 5. ožujka, a kako naftne kompanije u principu slijede te najviše dopuštene maloprodajne cijene, od ponoći će cijene derivata ponovno biti na rekordnim razinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:48