GRAĐANI, OPREZ!

Nova linija kredita u Plavom oglasniku: Platite 1000 eura i eto KREDITA bez provjera i jamaca

Osiguravajuće kuće zato apeliraju na građane da poslovanje s njima obavljaju u njihovim poslovnicama
 Danijel Soldo/CROPIX

ZAGREB - Ovo je nova linija kredita. Nema obilazaka banaka, nema jamaca, nema lihvara. Samo morate sklopiti policu životnog osiguranja i na temelju nje unaprijed ćete dobiti novac koji ćete vraćati u ratama s povoljnom kamatom. Prvo ćete uplatiti manji iznos na naš račun za troškove obrade kredita.

Ovako zvuči još jedna prevara na koju je nasjelo desetak Zagrepčana koji su se javili dvojici ‘posrednika’ na oglas u Plavom oglasniku. Policija je slučaj istražila i lani u svibnju dvojicu prevaranata prijavila, no oni su već pobjegli u BiH, govore nam žrtve njihove prevare.

‘Koliko vam treba’

U ovoj shemi građani novac koji su od ‘posrednika’ naručili nikad nisu vidjeli, iako su za njega uplatili i više od tisuću eura depozita na račune prevaranata. Utvrđeno je da je dvojac tako ukrao najmanje deset tisuća eura.

Osiguravajuće kuće zato apeliraju na građane da poslovanje s njima obavljaju u njihovim poslovnicama, s agentima koje moraju zatražiti njihove isprave.

Kako je funkcionirala shema otkriva jedan od prevarenih koji se javio na takav oglas. Nazvat ćemo ga Ivan, jer je svoju ispovijest ponudio anonimno. Iznimno susretljiv agent koji mu se preko mobitela predstavio kao Mario upitao ga je koliki mu iznos treba.

- 30 tisuća eura - odgovorio mu je Ivan, koji se tada, krajem 2010., našao u financijskim problemima. Nakupili su mu se dugovi po kreditnim karticama, prijetila mu je ovrha plaće, a imao je i puno neplaćenih režija. Uz to mu se razboljela supruga.

‘Treba još 600 kuna’

Agent Mario tražio ga je podatke kako bi ‘ispunio’ policu osiguranja na njegovo ime. Ivan je tada trebao uplatiti novac na Mariov račun u banci, pa se naći s njim kako bi otišli u osiguravajuću kuću po novac koji će dobiti na ruke. Na računu na koji je Ivan uplatio novac stajalo je ime Stipo, za kojeg mu je Mario rekao da je njegov brat koji zajedno s njim nudi kredite građanima. Međutim, kada se nakon uplate ni Stipe ni Mario nisu našli s njim (rekli su mu da im je nešto iskrsnulo) Ivan je posumnjao da su ga prevarili.

Nakon nekoliko dana opet mu se javio Mario.

- Oprostite što ste čekali, sada je sve riješeno. Morate još samo uplatiti 600 kuna za troškove kredita, 500 za transfer novca i 500 za javnog bilježnika. I onda je novac vaš - rekao mu je agent, pa je Ivan u očaju novac posudio od prijatelja i rođaka i sve uplatio na račun u banci.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:41