SPORNA IMOVINA

NOVA AFERA U HDZ-u Gradonačelnica Knina se brani 'Kuća je darovana mom suprugu. Pa što ja imam s tim?'

 Živana Juras/CROPIX

Vijest da je policija podnijela kaznenu prijavu USKOK-u protiv kninske gradonačelnice Josipe Rimac malo koga je iznenadila. Ali svakako jest iznenađenje da je Rimac prijavljena još prije tri tjedna, o čemu, protivno dosadašnjoj dobroj praksi, USKOK nije ni riječi objavio. Prijava policije, proslijeđena DORH-u, temelji se na osnovanoj sumnji da je gradonačelnica Rimac kao privatna osoba došla u posjed određene imovine na nezakonit način i time počinila kazneno djelo, piše Slobodna Dalmacija.

Čeka se pravorijek USKOK-a, od kojega se očekuje da prijavu ili potvrdi i otvori istragu, ili da je odbaci. Kad su početkom ožujka u Ured kninske gradonačelnice banuli djelatnici splitskog USKOK-a te izuzeli određenu dokumentaciju iz gradske uprave, spominjalo se više spornih slučajeva u koje je Josipa Rimac navodno involvirana. Tada nam je gradonačelnica rekla da im stoji na raspolaganju za sve što trebaju: “Nemam što kriti, nikome nisam pogodovala, nisam oštetila Grad i pomoći ću koliko mogu.”

Danas, na najnoviju prijavu policije, gradonačelnica Rimac reagira prilično mirno.

– Ništa novo – kaže. – Ali, kako vidite, od svih onih inkriminacija koje su mi se stavljale na teret, ostala je sporna samo moja privatna imovina, za koju policija sumnja da je nezakonito stečena. Riječ je o darovnici koju je moj suprug Danijel dobio u postupku stambenog zbrinjavanja kao branitelj, a ne kao muž gradonačelnice. Sada se osporava kvadratura kuće, koja navodno nije u skladu s brojem članova obitelji. A ako bi se taj kriterij primijenio, vjerujte, sve bi darovnice u Kninu pale, a ima ih barem 2000. Samo, morate znati da je moj suprug na darovnicu dobio pozitivno mišljenje DORH-a, tako da ne može biti govora o nezakonitosti. A ne vjerujem da je DORH 2009. godine imao jedne kriterije, a danas druge – zaključuje Josipa Rimac, napominjući onako uzgred da darovnica glasi na Danijela Rimca, a ne na nju, pa, dakle, “što ja imam s tim”?!

Angažirala je splitskog odvjetnika Željka Gulišiju, veli, “i već smo uložili žalbu na prijavu koju smatramo neutemeljenom i u cijelosti je osporavamo”. Ovdje je zapravo riječ o proširenju istražnog postupka koji traje od početka ožujka, kad su djelatnici USKOK-a došli u Ured gradonačelnice.

– USKOK traži moje i saslušanje mojeg supruga Danijela. Napokon! Vjerujte, jedva čekam. Nakon četiri mjeseca, vrijeme je da me nešto i pitaju, sve ću reći. Dosad od mene nisu tražili nikakvo očitovanje – tvrdi Rimac.

Josipa Rimac uvjerena je da se na njezinoj kaznenoj odgovornosti inzistira zbog političkih razloga.

– Jer, kad nisu našli dokaze kojima bi potkrijepili moju odgovornost u slučaju Billa, DIV itd., odlučili su se na nerazmjer imovine. A to je doista nisko. Mirna sam jer znam da ništa nisam skrivila – poručuje.

Protiv kninske gradonačelnice šibensko Županijsko državno odvjetništvo provodilo je istragu 2009. godine na temelju anonimne prijave, ali je nakon godinu dana prijava odbačena.

– Kad smo išli na natječaj za prodaju zemljišta DIV-u, a koje je država darovala Gradu Kninu, dali smo nižu cijenu od službeno procijenjene i tražili suglasnost DORH-a, uz obrazloženje zbog čega idemo s nižom cijenom. Državno odvjetništvo to nam je odobrilo – objasnila je Rimac.

U slučaju “Tonković” Grad je privatnom vlasniku zemljišta na kojemu je trebao biti postavljen uređaj za pročišćavanje platio dva puta veći iznos od ugovorene cijene terena. Ugovorenih 360 tisuća kuna plaćeno je – dvaput! Nakon što je to otkriveno u reviziji, Grad je pokrenuo postupak tužbe obitelji radi povrata novca, a tuženi su i oni koji su ugovor sastavljali.

Gradonačelnici se stavlja na teret i navodno pogodovana prodaja najatraktivnijega gradskog zemljišta za samo 1,2 milijuna kuna poduzetniku Milanu Fehiru, direktoru propale industrije GAJ, koji je bio bliski prijatelj bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, s kojim je i Josipa Rimac u prijateljskim odnosima. Fehir je, pak, to zemljište vrlo brzo preprodao Billi za čak 6,8 milijuna kuna! Gradonačelnica, međutim, ističe da je vrijednost tog zemljišta službeno procijenjena na 800 tisuća kuna, a prodano je za 1,2 milijuna, dakle iznad službene procjene. Slučaj je već bio predmet istrage i prijava je, kaže Rimac, odbačena. U policijskim krugovima, pak, kažu, zbog toga što su oba ključna svjedoka – preminula, piše Slobdna Dalmacija.

Neki od spornih slučajeva navodno su još uvijek predmet USKOK-ove istrage, a do kada će, ne zna se...

Oponenti kninske gradonačelnice iz redova SDP-a upozoravaju na to da je sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel zbog istih inkriminacija usred noći privedena dok su trajale istražne radnje i još nije ni bilo kaznene prijave, te je mjesecima u pritvoru kako ne bi utjecala na svjedoke. Istodobno je, ističu, “Josipa Rimac dobila na dar tri tjedna da obradi sve svjedoke, pa se postavlja pitanje tko nju zapravo štiti, ali i u kakvoj to zemlji živimo, gdje svi građani nisu jednaki pred zakonom.”

‘Evo što sve imam...’

O imovini kninske gradonačelnice, koja je, navodno, tijekom dva mandata (treći je u tijeku) višestruko uvećana, često se pisalo. Na sve spekulacije o tome Rimac kaže:

– Imamo obiteljsku kuću u Vodicama koju je 2003. kupio moj otac, a ja sam postala gradonačelnica tek 2005. godine. Stan u Kninu kupila je moja svekrva također 2003., i tu smo suprug i ja živjeli dok on nije, kao branitelj, ostvario pravo na darovanje nekretnine. Stan smo zamijenili i dobili dio kuće u kojoj sestra i ja živimo s obitelji. Za obnovu kuće digli smo kredit koji uredno vraćamo. Nemam stan u Zagrebu ni vikendicu na Kupresu. Imamo dva automobila i oba su na mojoj imovinskoj kartici. Smatram da nema nikakvog nerazmjera u mojoj imovini i nadam se da će to Porezna uprava također vidjeti bude li tko tražio provjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:03