ISTRAGA U AUSTRIJI

NOVA AFERA Tri naša političara uzela po 210.000 eura mita od bivšeg člana Uprave Hypo banke

Istražitelji sumnjaju da je Josef Kircher, bivši član Uprave HypoAlpeAdria banke, novac dao za prenamjenu pašnjaka
 Vlado Kos / CROPIX

Trojica hrvatskih političara primili su svaki po 210.000 eura od nekadašnjeg člana uprave Hypo Alpe Adria banke iz Klagenfurta Josefa Kirchera, kako bi se založili za prenamjenu zemljišta na otoku Pagu. Objavili su to austrijski mediji, pozivajući se na informacije državnog odvjetništva u Klagenfurtu o novim optužnicama vezanima uz aferu Hypo i nekadašnje šefove te banke, koje su već podignute ili čije se podizanje ubrzo očekuje.

“Kircher je 2007. godine trojici hrvatskih političara navodno isplatio po 210.000 eura kako bi se zemljište banke, pašnjak na otoku Pagu, prenamijenio u građevinsko zemljište - što se i dogodilo”, piše ugledni austrijski časopis Profil, pozivajući se na informacije spomenutog tužiteljstva.

Put novca

Isplate su obavljene, nastavljaju, preko tvrtke kćeri Hypo banke, Monarola Invest Anstalt iz Lihtenštajna. Prema tvrdnjama tužiteljstva u Klagenfurtu, kako prenosi Profil, za ovaj projekt u Hrvatskoj ukupno je isplaćeno 1,7 milijuna eura preko fiktivnih faktura. Osim trojice neimenovanih hrvatskih političara, po 250.000 eura dobila su i dvojica poduzetnika iz Austrije, dok je Kircher sebi prigrabio 550.000 eura. Kircherov odvjetnik Richard Soyer negirao je da je njegov klijent povezan s malverzacijama.

Bez imena

Zasad nije poznato dolaze li podmićeni hrvatski političari s lokalne ili nacionalne razine.

Nije posve jasno ni o kojem se projektu Hypo banke na otoku Pagu radi, jer austrijski mediji spominju prenamjenu zemljišta u vlasništvu same banke, dok su se do sada u aferi Hypo spominjala samo kreditiranja određenih hrvatskih poduzetnika od strane iste banke, poput tvrtke Želimira Doddera, također poznatog iz afere Paška rebra.

Osim ovog slučaja, optužnicama koje su već podignute, kako je potvrdio Zemaljski sud u Klagenfurtu, obuhvaćena su još dvojica bivših šefova Hypa, Wolfgang Kulterer i Tilo Berlin, i to za kaznena djela pronevjere. I opet se i jednoj od optužbi izravno spominju “siva” plaćanja u Hrvatskoj. Nekadašnje šefove Hypa tereti se da su u Lihtenštajnu osnovali “porezno neutralne” tvrtke, koje su im služile za protok novca mimo službenih kanala. Primjerice, Kronen Zeitung piše o milijunskim uplatama iz Beograda koje su potom služile za financiranje “konzaltinga” u Srbiji i Hrvatskoj. No, ne navodi se kome je sve isplaćivan novac preko tih tvrtki iz Lihtenšajna. Samo se napominje da iz jednog tajnog dokumenta proizlazi da je Kulterer ranije govorio kako su im bio potreban “porezno neutralan” novac, dakle sredstva čije porijeklo i namjena nisu podložni poreznim provjerama.

Ranije optužnice

Tužiteljstvo u Klagenfurtu koncem prošle godine podiglo je, kako je Jutarnji list već izvještavao, optužnicu u aferi Hypo, kojom je među ostalim obuhvaćen i Vladimir Zagorec. Optužbe se odnose na četiri Zagorčeva građevinska projekta koje je financirala Hypo Bank International. Zagorca se tereti da je, skrivajući se iza tvrtki u Lihtenštajnu i Švicarskoj, u kojima je isturena osoba bio jedan tamošnji odvjetnik, zapravo sam sebi preprodavao zemljišta po uvećanim cijenama koristeći sredstva Hypo banke. Pritom je, prema optužnici, oštetio Hypo banku za najmanje 19,8 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 08:00