SDP OPTUŽUJE

NOVA AFERA HDZ-a 'Kupili su 1.440 jaja, 265 kg papalina, 150 litara pića, 130 kg mesa i kobasica...'

Nadam se da će policija i DORH postupiti prema navodima s ove presice, kaže gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček
 Biljana Gaurina / CROPIX

SISAK - Novcem građana Siska, odnosno Gradske tržnice Sisak, HDZ i HSP Ante Starčević financirali su svoju predizbornu kampanju ovog proljeća, ustvrdila je na tiskovnoj konferenciji u utorak u Sisku, Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska.

Iluistrirala je svoju tvrdnju računima koje je u vrijeme kampanje plaćala Gradska tržnica Sisak, a potpisivao i odobravao njezin tadašnji direktor, HDZ-ov kandidat za dožupana i tadašnji predsjednik sisačke organizacije HDZ-a Željko Krapljan. Tržnica je kupila 1.440 svježih jaja, koje je platila 1.440 kuna 19. travnja ove godine.

- Kako pouzdano znamo da Tržnica za Uskrs nije dijelila kupcima jaja sa znakom tržnice ili grada Siska, te da nitko u to vrijeme nije imao svadbu, a HDZ je dijelio u plavo obojena jaja sa znakom HDZ-a, jasno je da je Krapljan naručio jaja za HDZ, a platila je tržnica, odnosno građani Siska. Za potrebe svoje promidžbene kampanje, HDZ, odnosno predsjednik gradske organizacije HDZ-a Željko Krapljan, tih su dana naručili i platili 50 kilograma junećeg buta, 25 kilograma svinjskog buta, 66,5 kilograma kobasica, 265 kilograma papaplina, 160 litara vina, 150 boca alkoholnih i drugih pića. Sve je to bio dio HDZ-ove kampanje, a sve je platila Gradska tržnica, rekla je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček. Također je pokazala fakture za čišćenje snijega na Tržnici, koji je završio u HDZ-ovoj predizbornoj kampanji.

Poslove čišćenja snijega obavljala je tvrtka «Dado Sisak", čije je vlasnik Dalibor Boltužić iz Kratečkog, sumještanin i kum direktora Tržnice Željka Krapljana, koji je prema fakturi, koja je u tržnicu primljena 7. svibnja, snijeg čistio ukupno 165,7 sati i što je Tržnica platila 72.000 kuna. Gradonačelnica tvrdi da je Krapljan otkazao tvrtki koja je do tada čistila snijeg i koja je sat čišćenja naplaćivala 250 kuna, te odabrao tvrtku svojega kuma koji je, prema obračunu i radnim nalozima snijeg čistio svakog dana 12 sati, a svaki sat naplaćivao 350 kuna. Upitana hoće li podnijeti prijavu policiji, gradonačelnica je rekla da to nije njezin posao.

- Ja javno ukazujem na stvari, pokazujem dokumentima i fakturama kako se uzimao novac, a nadam se da će policija i DORH, koji imaju dosta iskustva s FIMI medijom i metodama izvlačenja novca iz državnih odnosno gradskih tvrtki, postupiti prema navodima s ove tiskovne. Ja imam dokaze i sve ću dati policiji, ali neću se igrati policije i tužiteljstva i pisati prijave, rekla je sisačka gradonačelnica.

Najavila je da će u srijedu, 6. studenoga, na novoj tiskovnoj konferenciji otkriti kako se novac izvlačio iz još jedne komunalne tvrtke, Gospodarenja otpadom, te da će od sada svakoga dana izlaziti s podacima o nedopuštenim radnjama iz neke druge gradske tvrtke.

Željko Krapljan (HDZ): Gradonačelnica podmeće HDZ-u jer je izgubila većinu u Vijeću

SISAK - Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ne govori istinu kada tvrdi da sam novac Tržnice koristio za financiranje predizborne kampanje HDZ-a. Račun za zimsku službu primili smo nakon što je zimska služba završena i plaćena. Snijeg nije čišćen u proljeće jer ga nije bilo, a faktura je plaćena na proljeće za posao obavljen tijekom zime. Što se tiče jaja, točno kupila ih je tržnica i podijelima na Uskrs svim svojim kupcima i korisnicima poslovnog prostora i prodavačima na tržnici.

Poklanjali smo i maslinove grančice, a kobasice, papaline, vino smo kupovali kako bi častili sudionike akcija subotom, kojima smo vraćali život na tržnicu, ili pomogli u raznim feštama KUD-ova i orkestara koji su potpomagali naše akcije subotom. Sve su to mali novci, ali gradonačelnica se sada sjetila iskoristiti ih za napad na HDZ jer je izgubila većinu u Gradskom vijeću Siska, a SDP želi skrenuiti pažnju i sa skandala oko županice Marine Lovrić pa su izmislili aferu Tržnica, rekao je Krapljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:32