KOMORA KAZNILA ODVJETNIKA

Nobilo: Žrtva sam političkog progona Jadranke Kosor jer branim Polančeca

Odvjetnik Anto Nobilo dobio je nepravomoćnu zabranu rada na šest mjeseci - uvjetno na godinu dana
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - U povijesti Komore nema sramotnije odluke od ove - komentirao je odvjetnik Anto Nobilo nepravomoćnu zabranu rada na šest mjeseci - uvjetno na godinu dana, koju mu je ovih dana, uz 30.000 kuna globe, odredila Hrvatska odvjetnička komora.

Politička šteta

Poznati zagrebački odvjetnik u svojoj je karijeri zastupao Hrvoja Petrača, Miroslava Kutlu, tzv. knežijsku skupinu i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i dosad je disciplinski kažnjen samo jednom, prije devet godina, kada se nije na vrijeme ogradio od članka objavljenog u Jutarnjem listu.

- Koliko znam, ovo je prva takva sankcija koju je HOK izrekao za izgovorenu riječ - tvrdi Nobilo za Jutarnji list. Danas je poslao otvoreno pismo od 10 stranica u svoju obranu te je najavio žalbu na odluku HOK-a uvjeren da je riječ o političkom progonu.

- Progoni me se jer sam radio političku štetu Vladi - rekao je Nobilo i dodao kako je radio isključivo na obrani svog klijenta.

- Nikakav pritisak me neće natjerati da i za milimetar odstupim od Polančecove obrane - rekao je Nobilo.

Odluka disciplinskog suda HOK-a temelji se na ocjeni Nobilovih prošlogodišnjih medijskih istupa o predmetima u kojima je angažiran kao branitelj.

U prvom slučaju Nobilo je kritizirao MUP RH zbog nezakonitog prisluškivanja Vjekoslava Vukovića, doministra sigurnosti BiH, osumnjičenog da je pomagao skupini riječkih kriminalaca u nabavi oružja za mafijaške obračune.

Prijavio ga i MUP

Prijavu Komori protiv Nobila podnio je MUP RH. Komora je ocijenila kako su Nobilovi istupi u suprotnosti sa Zakonom o odvjetništvu jer su “mogli utjecati na tijek i ishod kaznenog postupka”.

Drugi Nobilov krimen izjava je tjedniku Globus iz svibnja 2010. u članku koji nosi naslov “Polančec neće teretiti Sanadera, nego premijerku”. Nobilo je najavio kako je Polančec “ljut i ogorčen” zbog postupka koji se protiv njega vodi, kao i zbog ponašanja svojih dojučerašnjih kolega iz Vlade. “Polančec smatra da mu njegovi bivši kolege iz Vlade smještaju...

Njegovo ogorčenje je najviše usmjereno na Jadranku Kosor , smatra da je ona glavni krivac za to što mu se događa”, prenio je Nobilo mišljenje svog klijenta.

Dokaz za Sanadera

“Njemu žele natovariti veću količinu kaznenih postupaka, što više ugroziti njegovu slobodu jer smatraju da će ga na taj način slomiti i da će on postati krunski svjedok protiv Sanadera. Sanader je krajnji cilj, a najlakše ga mogu umočiti preko Polančeca”, izjavio je tada Nobilo tvrdeći i da je Polančec žrtva pregovora s EU.

Zbog ove ga je izjave HOK-u u svibnju prijavila premijerka Jadranka Kosor, a Komora je odlučila da se i u tom slučaju Nobilo ogriješio o statut pokušavajući “utjecati na tijek i ishod postupka na nedopušten način”.

Pošteno suđenje

Nobilo odgovara kako je slučaj Polančec politiziran, te da su ga u dobroj mjeri odredili i uvjeti pregovora s EU u kojima se Hrvatska nalazi: “Zbog politizacije slučaja Polančec je postao sredstvo za dokazivanje Europi, pa smo morali uložiti dodatne napore kako bismo dobili normalne uvjete za pošteno suđenje”. Nobilo tvrdi da je zahvaljujući njegovoj medijskoj strategiji “Polančec postao popularna osoba”.

HOK je sankcionirao Nobila i zbog članka u Globusu pod naslovom: “Idemo u Bruxelles, EU nam je obećao pomoć jer se proces politizira”. U tom članku Nobilo najavljuje pomoć institucija EU u zaštiti prava Polančeca. I u tom je slučaju HOK zaključio da su Nobilove izjave “mogle utjecati na ishod postupka” Polančecu.

Vlada: Kosor će povući pismo ako Nobilo ne može raditi

Premijerka Jadranka Kosor jučer je odbacila tvrdnje odvjetnika Ante Nobila da se protiv njega vodi politički progon.

- Premijerka nije za to da se nekome zabrani raditi. Ako njezino pismo prijeti zabranom rada Nobilu, premijerka će povući to pismo - rekao je Vladin glasnogovornik Mladen Pavić, zapitavši se nije li upravo Nobilov istup pritisak na pravosuđe. Nobilo je ustvrdio da je postupak protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca politički motiviran i da iza njega stoje Kosor i ministri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 04:49