O SMJENI RAVNATELJA

NOBILO 'Završi li Lozančić na ulici to je tempirana bomba. Premijer ima još jednu mogućnost: zatražiti mišljenje Sabora'

 Goran Mehkek/CROPIX

Ugledni odvjetnik Anto Nobilo komentirao je jutros u emisiji 'Novi dan' televizije N1 smjenu ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića. Kazao je kako ga čudi što je razlog za smjenu to što predsjednica nema povjerenja u njega.

- Trebala bi navesti zakonski razlog zbog čega misli da Lozančić ne može obavljati dužnost. Ona mora napisati što je on trebao napraviti, a nije i po kojem članku. Po onome što je izašlo u javnost reklo bi se da je upitna proslava rođendana predsjednice koju je organizirao Zdravko Mamić i da predsjednica smatra da ju je Lozančić trebao obavijestiti da je njezin razgovor s Mamićem bio slušan. Međutim, takve obveze nema. Šef SOA-e mora predsjednicu obavještavati o bitnim činjenicama za nacionalnu sigurnost, a ne o mjerama.

Nobilo smatra da je susret sa Zdravkom Mamićem vjerojatno bio povod za smjenu, ali kako to nije suštinski razlog.

- Znamo da nova vlast želi ravnatelja SOA-e. Most i HDZ su čak i pregovarali kome će pripasti SOA. Zašto političari žele imati svog čovjeka na čelu tajne službe? Da ih štiti i može im pomoći i daje informacije o nekome drugom. Radi se o spoju na osobnoj razini zbog osobnih interesa. Recimo, HDZ smatra da mu je to privatno pravo, Most ima afinitete i izrazio ih. Nešto tu nije u redu. Zašto političkoj stranci treba obavještajni sustav? Državi treba obavještajni sustav.

- Sam Lozančićev rad ni predsjednica nije dovela u pitanje. Hrvatska javnost, a pogotovo slovenska znaju da je SOA obradila one arbitre, što je bio apsolutni nacionalni interes. Da je samo to napravio, napravio je strašnu stvar za Hrvatsku. Političari žele imati kontrolu nad SOA-om i to je suština. U odnosu na to kako je prije funkcionirala SOA, kad su curjele informacije... Otkad je Lozančić na čelu ne znamo ni za SOA-u ni za Lozančića, a to je znak da tamo sve štima. Ako su ga već željeli smijeniti trebali su čekati istek njegovog mandata jer ovako nastaje kaos.

Nobilo smatra da bi ovakav način smjene šefa službe trebao biti alarm i kako bi se parlament trebao uključiti.

- Ako prekrše zakon, koji su bili dio najosjetljivijih službi se više ne bi smjeli zaposliti u sigurnosnom sustavu i državnoj službi. To je onda tempirana bomba. Ni jedna država svoje bivše obavještajce ne bi smjela ostaviti na ulici. Mi dopuštamo da njemu s ponudom priđe bilo koja druga strana. Top obavještajci se ne ostavljaju na ulici! - komentirao je slučaj Saše Perkovića.

Kazao je kako premijer Orešković nije u sjajnoj poziciji.

- Ono što dolazi iz Ureda predsjednica izgleda da mu ona postavlja 'ili, ili' uvjet, HDZ također želi smjenu. Premijer Orešković, koji nema svoju izvornu političku snagu nije u sjajnoj poziciji i vjerojatno će popustiti, ali ima jedan manevar - otići u Sabor i zatražiti mišljenje parlamenta. Da Sabor napravi detaljnu istragu i da mu da objektivnu informaciju. To bi po mom pogledu bio potez koji bi premijera ojačao u našoj percepciji i pokazao da nije samo figura.

Nobilo smatra da je opravdano to što se Božo Petrov sastao s Draganom Lozančićem nakon njegove smjene.

- U ovoj situaciji meni se to čini opravdanim jer je dobio paušalne informacije koje ukazuju da to nije bilo za smjenu. Htio je čuti i drugu stranu da bi mogao zauzeti stranu. Petrov mi se tu čini da ima ulogu nekog korektiva i to je dobro, samo pitanje koliko će tako on i Most izdržati.

- Ovakve stvari destabiliziraju sustav i ovo ne smije dugo trajati. Njegovi podčinjeni su sada isto destabilizirani. Ovako se ne može raditi. Poruka se mora donijeti u relativno kratkom vremenu - zaključio je Nobilo za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:08