IZAŠAO IZ REMETINCA

NOBILO 'Njemački tužitelj nudio Perkoviću 3 godine zatvora ako prizna krivnju'

Po izlasku iz Remetinca Perković se zaputio u svoj dom na Pantovčak, gdje je stigao taksijem

ZAGREB - Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo je žalbu Josipa Perkovića te ga odlučilo pustiti na slobodu tijekom trajanja postupka izručenja Njemačkoj.

Mjera istražnog zatvora zamijenjena je mjerom sigurnosti. Tako mu je privremeno oduzeta putovnica i osobna iskaznica, određena zabrana napuštanja Grada Zagreba i zabrana izdavanja nove putne isprave. Nakon ove faze postupka sudac istrage će ponovo dostaviti spis vijeću koje onda odlučuje o predaji Perkovića zemlji izdavanja Europskog uhidbenog naloga, SR Njemačkoj, a odluka se donosi na sjednici u prisutnosti stranaka.

Perkovićev bivši šef iz jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravko Mustač još je u Remetincu. Sud u Velikoj Gorici, koji mu je odredio istražni zatvor, u utorak će odlučivati o žalbi na pritvor, a dan poslije o izručenju.

Anto Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića, rekao je u Intervjuu tjedna Hrvatskoga radija da mu je njemački državni tužitelj ponudio nagodbu i tri godine zatvora za Perkovića ako prizna krivnju.

- Odbili smo svaku nagodbu koja u sebi implicira priznaje ovakvog nedjela jer Josip Perković nije sudjelovao u ubojstvu Đurekovića, istaknuo je Nobilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:17