IZRUČENJE

Njemački policajci došli po Perkovića

Očekuje se transfer avionom preko zagrebačke zračne luke do Münchena i izravna predaja u njemački pritvor
 Damjan Tadić/CROPIX

U očekivanju odluke Ustavnog suda, njemački policajci došli su radi dogovora o predaji, a Josip Perković i dalje se nalazi u svome domu u Zagrebu. Međutim, do sutra se sve može promijeniti s obzirom na to da su hrvatski sudovi donijeli pravomoćnu i izvršnu odluku o predaji Perkovića Njemačkoj po europskom uhidbenom nalogu raspisanom zbog optužbe za umiješanost u ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine kod Münchena.

Posljednja nada Perkovića i njegova odvjetnika Ante Nobila jest da bi Ustavni sud mogao prihvatiti njihov prijedlog o donošenju privremene mjere zabrane izručenja do donošenja odluke o njihovoj ustavnoj tužbi.

Danas se u medijim pojavila informacija da je Ustavni sud donio privremenu mjeru, no Jutarnji list neslužbeno doznaje da nikakva mjera za sada nije donesena. Međutim, kako neslužbeno doznajemo, stav je Ustavnog suda da bi tu mjeru trebali donijeti, ali samo do ponedjeljka kada će odlučivati o Nobilovoj ustavnoj tužbi.

Naši izvori istovremeno ističu kako se teško može očekivati da će Ustavni sud donijeti odluku koja bi bila suprotna pravomoćnoj odluci zagrebačkog Županijskog suda i Vrhovnog suda RH. Ako je vjerovati ovim informacijama, Perković zapravo može računati tek sa daljnja 72 sata slobode u Hrvatskoj.

Kako je danas izjavio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, vlasti u Njemačkoj u međuvremenu su zaprimile obavijest da su hrvatski sudovi pravomoćno udovoljili njihovu EUN-u za Perkovića, nakon čega su njemački policajci odmah krenuli u Hrvatsku.

- Danas stižu kolege iz Njemačke, iz njihova odjela S.I.Re.N.E. Dolaze na dogovor s hrvatskom policijom o detaljima predaje. Ne želim vas krivo informirati, ali mislim da pitanje dogovora ide u sljedećim danima. Danas dolaze na dogovor pa pretpostavljam da nikakve žurnosti nema da se predaja danas mora dogoditi - rekao je Ostojić, napominjući da policija ne može čekati nikakvu daljnju odluku suda, osim ako Ustavni sud prije predaje Perkovića ne donese privremenu mjeru.

Sam čin predaje tražene osobe uglavnom se do sada odvijao na aerodromu Pleso. Isto bi se moglo dogoditi i s Josipom Perkovićem, jer je to najjednostavniji i sigurnosno najpovoljniji način transfera.

Hrvatska policija došla bi po Perkovića na njegovu kućnu adresu na Pantovčaku, odvela ga na Pleso i tamo ga predala u ruke njemačkim kolegama. Oni s Perkovićem ulaze u zrakoplov i bez ikakvih komplikacija, s obzirom na postojanje izravnog leta, dovode traženu osobu do odredišta u Münchenu. Ovaj način predaje mogao bi se ipak zakomplicirati ako Perković uistinu bude tražio da se zbog njegova straha od letenja i klaustrofobije transfer obavi na drugi način. No, i transfer automobilom uz policijsku pratnju kroz Sloveniju i Austriju također ne bi iziskivao više od pet, šest sati, već samo malo više vremena za pripremu te angažman većeg broja policajaca u osiguranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:56